Poliția rusă vrea să îl interogheze pe Aleksei Navalnîi și să asiste partea germană la anchetă. Ce acțiuni susțin autoritățile siberiene că ar fi întreprins până acum

Poliția rusă vrea să îl interogheze pe Aleksei Navalnîi și să asiste partea germană la anchetă. Ce acțiuni susțin autoritățile siberiene că ar fi întreprins până acum
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Poliția rusă a anunțat, vineri, că dorește să îl interogheze pe liderul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, la Berlin, după ce Federația Rusă a respins poziția Germaniei cum că acesta ar fi fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, potrivit The Moscow Times.

Poliția rusă vrea să îl interogheze pe Aleksei Navalnîi și să asiste partea germană la anchetă

În vârstă de 44 de ani, criticul Kremlinului a început să acuze stări de rău după ce s-a îmbarcat într-un avion, în Siberia, și a fost internat în regiune până la transferul către spitalul din Berlin.

Germania a raportat „dovezi fără echivoc” că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. De partea cealaltă însă, Rusia susține că doctorii săi nu au găsit nicio urmă de otravă.

Poliția siberiană pentru transporturi, care se ocupă de ancheta preliminară și care a reconstituit mișcările lui Navalnîi, a anunțat printr-un comunicat de presă că Federația Rusă pregătește o solicitare formală pentru ofițerii săi și un „expert”, care să îi dubleze pe anchetatorii germani.

Poliția rusă susține că, în urma informațiilor potrivit cărora Navalnîi a ieșit din comă, ofițerii ar putea „pune întrebări adiționale și clarificatoare” și să fie prezenți pe măsură ce „colegii germani desfășoară activitățile de investigație cu Navalnîi, medici și experți”.

Kremlinul a denunțat tentativele de a pune otrăvirea pe seama statului rus drept „absurde” și a subliniat că dorește să afle ce s-a întâmplat.

Mai mulți politicieni de pe scena internațională susțin că incidentul pare să fi fost ordonat de stat, îndemnând Moscova să își dovedească lipsa de implicare în cele petrecute.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat, miercuri, că există o „șansă substanțială” ca ordinul de otrăvire a disidentului să fi venit de la „oficiali ruși de rang înalt” – o acuzație pe care Kremlinul a respins-o drept „inacceptabilă”.

Asociații lui Navalnîi susțin că folosirea Novichok, un agent neurotoxic de nivel militar, arată că doar statul rus ar putea fi cel responsabil.

Cazul a stârnit apeluri internaționale, cu multe voci cerând Federației Ruse să desfășoare o investigație transparente – altfel, riscând sancțiuni – dar țara încă nu a demarat o anchetă penală, spunând că medicii nu au găsit probe de otravă în testele pe care le-au efectuat. Mai mult decât atât, NATO a solicitat Moscovei și „să asigure o divulgare completă a programului Novichok către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice”.

Ce acțiuni susțin autoritățile siberiene că ar fi întreprins până acum

Poliția siberiană pentru transporturi a desfășurat o „verificare” cu privire la cele întâmplate, iar vineri a publicat câteva informații despre activitățile lui Navalnîi.

Ei ar fi aflat unde a stat Navalnîi, unde și ce a mâncat, dar și că a băut „vin și un cocktail cu alcool”. Totodată, au confirmat că activistul anticorupție a vizitat „Vienna Coffehouse” la aeroportul din Tomsk, unde susținătorii săi suspectează că i s-ar fi strecurat otravă într-o cană cu ceai.

Poliția mai susține că i-ar fi interogat pe toți cei care l-au însoțit pe Navalnîi, cu excepția unei femei, pe numele său Marina Pevchikh, care „trăiește permanent în Marea Britanie”.

În acest moment, poliția lucrează la urmărirea pasagerilor din avionul care zbura de la Tomsk spre Moscova și în care Navalnîi a acuzat stări de rău, în 20 august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie