Guvernul vrea să dubleze pragul de la care sunt permise achizițiile publice fără licitație. Astfel, autoritățile vor putea cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a iniția licitații publice, în valoare de maxim 30.000 de euro, anterior valoarea maximă fiind de 15.000 de euro. Pe lângă aceasta, se va elimina și garanția de participare pentru achizițiile sub noul plafon.
Noile reguli sunt incluse într-un proiect de ordonanță de urgență prin care se modifică legislația achizițiilor publice și care a fost discutat deja în Guvern în primă lectură, relatează Mediafax.
Autoritatea contractantă trebuie să transmită către Sistemul Electronic de Achiziții Publice o notificare privind denumirea și datele de identificare ale operatorului economic, obiectul și valoarea achiziției, precum și cantitatea achiziționată, în interval de maxim cinci zile de la data realizării oricărei achiziții directe a cărei valori estimate depășește echivalentul în lei a 3.000 de euro.
Modificările vor fi realizate pentru “flexibilizarea și transparentizarea” procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică, ținând cont și de gradul scăzut de absorbție a fondurilor europene, se argumentează în textul ordonanței în cauză.
De asmenea, prin acest document se vor ridica ușor plafoanele pentru care sunt obligatorii regulile aferente unei achiziţii publice: legislația se va aplica pentru contractele ale căror valoare estimată este cel puțin egală cu 5 milioane de euro pentru lucrări, și 200.000 euro pentru servicii. În prezent, valorile sunt de 4,84 milioane, respectiv 193.000 euro.