Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan

Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan
foto: Facebook

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, a anunțat procurorul general Alexandr Stoianoglo, la TV 8.Vasile Botnari este singurul învinuit în această speță.

Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan

„Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina”, a declarat procurorul, care nu a putut spune termenul exact la care a fost condamnat Botnari.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus Alexandr Stoianoglo,susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

PotrivitZiarului de Gardă, Vasile Botnari nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. În 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.

Șapte profesori ai Liceului „Orizont”, cu cetățenie turcă, au fost expulzați din Republica Moldova, în septembrie 2018, de către SIS. La acea vreme, Vasile Botnari era la șefia serviciului secret, care a anunțat că profesorii ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul societății civile și al mai multor politicieni, care susțineau că acțiunea ar fi ilegală. Ulterior, în urma unor audieri, președintele Parlamentului Republicii Moldova declara că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii `90.

Președintele Erdogan spunea că rețeaua de licee „Orizont” ar avea legături cu mișcarea Gullen, considerată teroristă de Ankara

În debutul anului 2020, apărea în spațiul public informația că Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, dorește ca rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova să fie transferată fundației educaționale Maarif. Liderul turc a indicat acest lucru la capătul unei întâlniri pe care a desfășurat-o cu omologul său moldovean, Igor Dodon.

În viziunea Ankarei, liceele „Orizont” sunt conduse de mișcarea lui Fetullah Gulen, pe care îl vede drept principal responsabil al tentativei eșuate de puci din Turcia anului 2016. Vendeta lui Erdogan a trecut și prin România – în 18 decembrie 2019, autoritățile turce au cerut Bucureștiului extrădarea unei profesoare de origine turcă, care preda Limba Engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Capitala României (ICHB), pe motiv că ar avea legătură cu rețeaua clericului progresist.Motivul ar fi fost acela că tatăl cadrului didactic, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, pe care președintele turc nu a reușit să-l aresteze.

Turciase așteaptă caRepublica Moldovasă extindă cooperarea cu țara noastră prin transferul școlile conduse de Organizația Teroristă Fetullah (FETO) – gruparea din spatele loviturii de stat înTurciaînăbușite în luna iulie, 2016 – către o organizație „responsabilă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Președinției turce.

„Turciamulțumește Moldovei pentru cooperare în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi înTurcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan jurnaliștilor, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu Igor Dodon.

„Ministerul Educației din Republica Moldova și Fundația Maarif din Turcia ar putea colabora în privința acestei probleme”, a mai spus Erdogan.

Cei doi lideri de stat au semnat o declarație comună de parteneriat strategic.

„Nu este doar o bucată de hârtie”, a menționat președintele turc. „În acest fel, relațiile noastre au fost ridicate la nivelul unui parteneriat strategic. Astfel, va fi instituit un mecanism de cooperare strategică la nivel înalt, care presupune întâlniri la fiecare doi ani. Interesele vitale au fost acceptate fără ezitare atunci când a fost vorba, mai ales, de lupta noastră comună împotriva oamenilor din gruparea FETO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”