UE, reacție dură după ce Serbia s-a angajat să mute ambasada la Ierusalim

UE, reacție dură după ce Serbia s-a angajat să mute ambasada la Ierusalim

Uniunea Europeană a reacționat luni după ce Belgradul și-a exprimat angajamentul privind mutarea ambasadei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.Noile tensiuni diplomatice au loc în contextul în care preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti reiau luni la Bruxelles dialogul pentru o normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina, la câteva zile după ce au semnat la Washington un acord economic.

La finalul unei reuniuni la Casa Albă în prezenţa lui Donald Trump, cei doi lideri s-au angajat vineri în privinţa unei „normalizări economice”, iar Serbia şi-a anunţat decizia de a-şi muta ambasada în Israel la Ierusalim până în luna iulie a anului viitor. Kosovo a acceptat la rândul său să instituie relaţii diplomatice cu Israelul, scrie AFP.

UE se aşteaptă ca statele candidate la aderare precum Serbia să se alinieze la poziţiile sale în materie de politică externă.

„În acest context, „orice demers diplomatic care repune în discuţie poziţia comună a UE privind Ierusalimul este o sursă de gravă preocupare şi de regret”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Administraţia Trump, care şi-a iritat aliaţii recunoscând unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului şi mutându-şi ambasada în acest oraş, încearcă să convingă şi alte ţări să procedeze la fel.

Anunțul Serbiei de a-și muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim este contrar dreptului internațional și rezoluțiilor ONU, a declarat vineri ambasadorul Palestinei la Belgrad.

Remarcile lui Mohammed Nabhan au venit după ce Washingtonul a anunțat că Serbia se angajează să-și mute ambasada.

„Adică, în măsura în care se va întâmpla, contrar dreptului internațional și Rezoluțiile ONU referitoare la problema palestiniană și la Ierusalim ca oraș ocupat și că dăunează drepturilor poporului palestinian de a-și exercita autoritatea pe toate teritoriile pe care Israelul le-a ocupat în 1967, inclusiv Ierusalimul „, a declarat ambasadorul.

Nabhan a declarat că decizia va tensiona relațiile dintre cele două țări. „Nu există nicio îndoială că acest lucru ar dăuna prieteniei tradiționale dintre Palestina și Serbia”, a spus Nabhan.

Liderii sârbi și kosovari s-au întâlnit într-un dialog de două zile la Washington, unde au atins o etapă istorică – acceptând normalizarea legăturilor economice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`