Președintele Klaus Iohannis a semat luni mai multe decrete printre care și Noul Cod Silvic. Astfel, furtul de arbori va intra sub incidență penală, iar camioanele care transportă copaci tăiați ilegal, confiscate.
Legea care aduce modificări Codului silvic și care prevede trecerea sub incidență penală a furtului de arbori indiferent de prejudiciu sau confiscarea mașinilor cu care sunt transportați copacii tăiați ilegal a fost promulgată luni de Klaus Iohannis.
“Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic (PL-x 356/10.06.2020)”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
În afară de Codul Silvic au mai fost promulgate următoarele decrete:
Decret pentru promulgarea Legii privind statutul personalului feroviar (PL-x 37/01.02.2017);
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (PL-x 461/14.10.2019);
Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov a doamnei Mihaela Ceapă – pensionare.
Legea promulgată de Klaus Iohannis luni, 7 septembrie, prevede că tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de până la 7 ani sau cu amendă.
“a) cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;
b) cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit, a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;
c) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei”, se arată în actul normativ, potrivit Hotnews.
De asemenea, se mai arată că începând cu data de 1 ianuarie 2025, masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului şi din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se valorifică preponderent ca lemn fasonat. Iar de la 1 ianuarie 2023, cel puţin 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului şi din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se valorifică ca lemn fasonat.
De altfel, nimeni nu mai are voie să ia arborii doborâţi sau rupţi de fenomene naturale. Și această faptă se perdepsește cu închisoare ori amendă, după caz.
În lege se mai prevede confiscarea mașinilor cu care sunt transportați arborii.
“Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.”