CORONAVIRUS | Studiu: Pacienții vindecați de Covid-19 rămân cu leziuni pulmonare după externare

CORONAVIRUS | Studiu: Pacienții vindecați de Covid-19 rămân cu leziuni pulmonare după externare
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Cercetătorii au descoperit că pacienții spitalizați cu noul coronavirus rămân cu leziuni pulmonare, dificultați de respirație și tuse săptămâni întregi după ce au fost externați din spital.

Studiu: La șase săptămâni de la ieșirea din spital, 88% dintre pacienți cu SARS-CoV-2 au semne de leziuni pulmonare

Efectele îndelungate și persistente ale coronavirusului asupra sănătății fizice reprezintă un subiect din ce în ce mai îngrijorător; chiar și cei care au avut Covid „ușor”, au raportat simptome care continuă timp de multe săptămâni sau chiar luni după ce infecția inițială a trecut.

Acum, cercetătorii din Austria au publicat rezultatele preliminare ale unui studiu care urmărește recuperarea pacienților care au fost spitalizați cu infecție severă cu SARS-CoV-2.

Rezultatele arată că la șase săptămâni de la ieșirea din spital, 88% dintre pacienți au prezentat încă semne de leziuni pulmonare în scanările CT, cum ar fi aspectul de cioburi de sticlă în plămân, în timp ce 47% dintre pacienți se confruntau cu dificultăți de respirație, transmite The Guardian. La 12 săptămâni, aceste cifre erau de 56% și, respectiv, 39%.

„Supraviețuitorii Covid-19 au insuficiență pulmonară persistentă la câteva săptămâni după recuperare”, a spus dr. Sabine Sahanic de la Clinica Universitară din Innsbruck, care face parte din echipa din spatele lucrării.

Dar traiectoria este spre recuperare. „De-a lungul timpului, o îmbunătățire moderată este detectabilă”, a adăugat ea.

Constatările sugerează, de asemenea, că, deși recuperarea de la Covid poate fi un proces îndelungat, boala nu pare să declanșeze o creștere a cicatricilor pulmonare în timp, potrivit echipei.

Studiul a urmărit starea de sănătatea a 86 de persoane care au avut coronavirus

Cercetarea, care urmează să fie prezentată la Congresul Internațional European Respiratory Society, a urmărit starea de sănătatea a 86 de pacienți cu coronavirus după externarea lor din spital. Optsprezece dintre acești pacienți fuseseră în terapie intensivă.

Vârsta medie a pacienților a fost de 61. Mai mult de 60% erau bărbați, aproape 50% erau fumători actuali sau foști și 65% erau supraponderali sau obezi.

Testele, inclusiv scanări, măsurători ale funcției pulmonare și examinări clinice au fost efectuate de două ori: la șase săptămâni după externare și din nou la 12 săptămâni.

Echipa a constatat că problemele persistente de sănătate erau prezente atât la pacienții care fuseseră în terapie intensivă, cât și la cei care nu.

Printre alte descoperiri, volumul pulmonar disponibil pentru respirație a fost mai mic de 80% din ceea ce s-ar aștepta pentru o persoană medie la 24 dintre pacienți la șase săptămâni și la 16 dintre pacienți la 12 săptămâni. În plus, echipa a găsit semne de leziuni cardiace în mai multe cazuri, deși acestea s-au îmbunătățit în timp.

În timp ce leziunile pulmonare la externare au fost mai severe în rândul celor care au fost în terapie intensivă, echipa a spus că acești pacienți au prezentat o rată similară de îmbunătățire a leziunilor pulmonare în același timp cu cei care nu au fost în terapie intensivă.

Echipa nu a putut exclude posibilitatea ca pacienții să fi avut probleme pulmonare preexistente, dar spun că scanările CT au fost tipice pentru Covid-19, în timp ce îmbunătățirile au fost observate atât în ​​scanări, cât și în funcția pulmonară în timp.

Studiul este în desfășurare: se efectuează și teste la 24 de săptămâni după externarea din spital pentru a monitoriza în continuare starea de sănătate a supraviețuitorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`