PSD flutură iar scenariul amânării alegerilor locale. Marcel Ciolacu: „Voi provoca o discuţie serioasă. De ce avem dublă măsură, păcănele şi biserici?”

PSD flutură iar scenariul amânării alegerilor locale. Marcel Ciolacu: „Voi provoca o discuţie serioasă. De ce avem dublă măsură, păcănele şi biserici?”
Foto: Inquam Photos / Octva Ganea

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, că dacă Guvernul Orban va decide amânarea deschiderii anului școlar, înseamnă că evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră este una îngrijorătoare și atunci ar trebui luată în discuție și amânarea alegerilor locale, programate pentru data de 27 septembrie.

Nu e prima dată când social-democrații avansează ideea amânării scrutinului. De fiecare dată, guvernanții au dat asigurări că prezența la urne nu poate fi un pericol, atât timp cât regulile sanitare stabilite de autorități chiar sunt respectate. Vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că au existat discuții ca orele să se țină doar online din 14 septembrie, urmând ca elevii să revină efectiv în clase abia din 1 octombrie.

De cealaltă parte, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că o discuție oficială pe acest subiect nu a avut loc. Sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat că a existat o neînțelegere și că, de fapt, una dintre propunerile venite la Guvern a fost de a fi amânat debutul anului școlar. Pe de altă parte, Anisie a precizat că nu poate spune cu exactitate dacă la 14 septembrie elevii vor fi mai mult în clase ori mai mult acasă, în fața calculatoarelor, deoarece abia pe 7 septembrie va fi cunoscută situația epidemiologică la nivel național.

Marcel Ciolacu presează din nou pentru amânarea alegerilor locale

Președintele PSD a invocat din nou scenariul amânării alegerilor locale, în contextul declarațiilor contradictorii ale guvernanților pe tema redeschiderii școlilor de la 14 septembrie.

„Dacă amână deschiderea şcolilor, cred că în Parlament ar trebui o discuţie serioasă dacă nu amânăm şi alegerile locale. Eu aşa consider. Dacă vor lua aşa o decizie să amâne deschiderea şcolilor, eu nu mai accept de la domnul Orban, aşa în opoziţie, mic, cum sunt eu, dubla măsură (…) Eu voi provoca, ca şi preşedinte al Camerei Deputaților, o discuţie serioasă cu privire la amânarea alegerilor locale (…) Dacă nu putem deschide şcolile, atunci de ce facem alegeri? Înseamnă că e o situaţie delicată. Înseamnă că pandemia s-a accelerat. De ce avem dublă măsură, păcănele şi biserici? Iarăşi în funcţie de interesul, la păcănele, financiar şi acum politic, avem această dublă măsură”, a declarat sâmbătă Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Totuși, el a ținut să precizeze că acum PSD nu mai are majoritate în Parlament: „Suntem minoritari în Parlament, să reţineţi acest lucru!”. Asta după ce PSD nu a fost în stare nici măcar să adune cvorumul de ședință necesar pentru a fi votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Moțiunea rămas în aer.

În opinia lui CIolacu, ar fi „dezastruos” ca școlile să fie redeschise înainte de alegerile locale.

„Nu vedeţi că nu-s pregătiţi. Nici ministrul învăţământului, nici premierul, nici vicepremierul nu au o explicaţie, nu au răspunsuri pentru elevi”, a mai spus liderul social-democraților.

Premierul și vicepremierul, reacții dure la scenariul invocat de PSD privind amânarea alegerilor

Nu e prima dată când social-democrații avansează această posibilitate a amânării scrutinului local, scenariul însă fiind respins categoric de reprezentanții Guvernului.

„Am văzut declarațiile năstrușnice ale liderului PSD privitoare la o posibilă amânare a alegerilor. Din punctul meu de vedere, alegerile se pot ține fără niciun fel de probleme în data de 27 septembrie. Noi am pregătit un ordin prin care să asigurăm măsuri de protecție sanitară pe toată perioada derulării campaniei electorale și, de asemenea, în ziua votului în cursul procesului de votare. De altfel, s-au depus candidaturile”, adeclarat Ludovic Orban, pe 22 august.

Anterior, vicepremierul Raluca Turcan declarase, pentru B1 TV, că ideea amânării alegerilor locale a fost a unor baroni locali PSD, care se tem că nu vor mai fi realeși: „Pe fond, acest subiect fals vine din partea unor aleși locali PSD, în frunte cu Gabriela Firea, care știu că pierd alegerile, care și-au spus că dacă mai trag de timp… Aproape că au format o alianță PSD și COVID. Au lovit aproape la fel de tare în România. Deci dacă această alianță mai trage tare în Guvern și sfidează cetățenii, amenințând sănătatea publică, atunci oamenii vor da vina pe cei de la Putere și o să mai câștige o mână de voturi. Pentru un dram de voturi amanetează sănătatea publică”.

Se deschid sau nu școlile pe 14 septembrie? Explicațiile Monicăi Anisie

Sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, pentru B1 TV, că nu există un scenariu privind amânarea deschiderii claselor până la 1 octombrie și defășurarea cursurior online până la această dată.

„Nu vorbim despre faptul că începem de la 1 octombrie. Cred că a fost o neînțelegere referitoare la acest lucru. Au fost discuții în spațiul public, am discutat și eu la Minister, și la nivel guvernamental. Au fost niște propuneri venite, nu înseamnă că a fost luată o decizie. Trebuie să analizate toate propunerile de la sindicate, elevi și părinți. Până nu e analizată situația epidemiologică…. La 7 septembrie știm situația epidemiologică și atunci am putea să ne pronunțăm. S-a rostogolit așa în spațiul public, dar scenariul acesta nu există, pentru că nu cunoaștem situația epidemiologică”, a explicat Anisie, pentru B1 TV.

Pe de altă parte, întrebată dacă la 14 septembrie e mai probabil ca elevii să fie în clase ori acasă și să primească lecțiile online, ministru a răspuns: „Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`