Monica Anisie: Nu vorbim despre faptul că începem școala de la 1 octombrie. A fost o neînțelegere. S-a rostogolit scenariul, dar acesta nu există, pentru că nu cunoaștem situația epidemiologică (VIDEO)

Monica Anisie: Nu vorbim despre faptul că începem școala de la 1 octombrie. A fost o neînțelegere. S-a rostogolit scenariul, dar acesta nu există, pentru că nu cunoaștem situația epidemiologică (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit sâmbătă, pentru B1 TV, despre condițiile speciale în care se va desfășura noul an școlar, în contextul epidemiei de coronavirus. Ministrul a venit cu mai multe lămuriri dat fiind că, vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că au existat discuții ca orele să se țină doar online din 14 septembrie, urmând ca elevii să revină efectiv în clase abia din 1 octombrie. De cealaltă parte, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că o discuție oficială pe acest subiect nu a avut loc. În orice caz, șeful Guvernului a dat asigurări că, oricare va fi decizia, aceasta va fi anunțată din timp.

Declarațiile ministrului Educației, Monica Anisie, pentru B1 TV:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Precizarea pe care a făcut-o premierul ieri e una venită din propunerile pe care le-am primit la Minister, la Guvern. Trebuie să fim sincer: sunt părinți care cred că trebuie să amânăm începerea anului școlar. Noi am făcut un anunț. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătății. Acolo e prevăzut și un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situația epidemiologică. În funcție de aceasta, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din școli fac o propunere către Inspectoratele școlare, iar în comitetele pentru situații de urgență se decide, în funcție de scenarii. Unde situația e gravă, se poate face în sistem online.
  • Deocamdată trebuie să avem o situație epidemiologică anunțată la nivel național. Până atunci, noi deocamdată putem doar realiza aceste documente prin care pregătim școala pentru toate scenariile. Trebuie să ne uităm și la situația în care se află copiii. Trebuie să ne asumăm toți o responsabilitate.
  • Autoritățile locale trebuie să se implice
  • La 14 septembrie, sunt mai multe șanse pentru învățământul online, sau pentru cel în clase: Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta
  • Uitați-vă la celelalte state UE, care au luat decizii similare. Trebuie să analizăm situația epidemiologică, să nu-i expunem pe copii, dar trebuie să privim și specificul școlii: are spațiile necesare pentru disanțarea fizică de un metru? Are separatoare, dacă nu există posibiliatea distanțării? Are dezinfectant, măști, resurse? Acestea sunt asigurate de autoritățile locale. De asta spun că împreună trebuie să realizăm aceste aspecte.
  • Eu am avut discuții cu primari, cu prefecți, cu directori de școli. La Ministerul Educației s-a lucrat intens și suntem în contact cu inspectorii școlari generali, care au sarcina de a fi în contact direct cu profesorii și elevii, așa încât să știm care e gradul de pregătire pentru începutul de a școlar
  • Din raportările primite până acum, circa 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măști. E un proces continuu. Ieri, la ora 13.00, când am avut videoconferința cu inspectorii școlari gnerali, asta au prezentat.
  • (Pe 11 septembrie) vom avea cred imaginea completă a ceea ce se întâmplă. Nu e foarte târziu, pentru că școlile au acum ce le e necesar: documentele necesare pentru a se pregăti într-un fel sau altul. Presa chiar a prezentat modalitatea în care se pregătesc.
  • Despre cum se face școală în mediul rural: În atâția ani de zile, atâția miniștri care au fost la Educațienu au acordat nicio atenție învățământului din mediul rural. Trebuie să fim sinceri și să spunem lucrurile acestea. Sunt dureroase, dar sunt adevărate, fac parte din viața noastră. Nu întâmplător am spus, la începutul mndatului meu, că vreau ca învățământul din mediul rural să ajungă la nivelul celui din mediul urban. A venit această pandemie peste noi și multe dintre obiective au fost date peste cap, dar nu au dispărut definitiv, ci sunt niște obiective la care lucrez în continuare. E important ca toți copiii să aibă acces la educație. Unul dintre aceste obiective este ca elevii din mediul rural să ajungă la nivelul celor din mediul urban, să aibă aceleași condiții. Sunt multe școli care nu au toaletele în interior, dar primăriile din acele comune au toaletele în interior, deci ar fi putut să aibă și școlile. Nu mai vorbim că Ministerul Educației a alocat bani în acest sens. Nu există internet în toate școlile.
  • Despre containerele sanitare ce ar trebui să ajungă la școlile care nu auapăşicanalizare:Acele containere pe care le pot achiziționa autoritățile locale… Autoritățile pot face achizițiile și acum, iar Ministerul Fondurilor Europene decontează. Sunt foarte multe școli, nu doar din mediul rural, ci și din mediul urban care au nevoie de anumite resurse din acestea. În această perioadă în care ne-am pregătit pentru examenele naționale sau în perioada examenelor s-au implicat și primarii. Eu au văzut că e important ca școala să funcționeze și s-au implicat, dar sunt și primari care acum nu ajută școlile. Fac un apel la toți primarii, nu contează de la ce partid, că educația trebuie să fie aceeași pentru toți copiii, să se implice. Mai e timp, astfel încât copiii să nu aibă de suferit. Sunt copiii noștri, ai tuturor. Un primar reprezintă o comunitate. Acum are șansa să arate cât de mult îi pasă de comunitaea pe care o reprezintă.
  • Câte școli nu au condiții minime? 836 de unități de învățământ. Am spus foarte multe pentru că pentur mine înseamnă foarte mult. Ele încă au toaletele în curte. E vorba de clădiri.
  • Mergem pe programa școlară de anul trecut? Nu putem să reconfirgurăm programa școlară, de aceea noi am realizat la Minister repere metodologice pentru fiecare disciplină în parte, așa încât să venim în sprijinul profesorilor, să-și planifice activitățile didactice, astfel încât să respecte programa, dar șisă reducă decalajul de învățare pentru perioada în care am avut suspendate cursurile din primăvară. Nu e vorba de un semestru. Am avut cursurile suspendate din 11 martie până în 12 iunie. Am avut și o vacanță. Nu e vorba de un semestru întreg, ci de câteva luni.
  • DSP-urile chiar au dat un sprijin real școlilor, deși și ei au alte și alte cazuri pe care trebuie să le rezolve. În județe, directorul DSP, cu prefectul și inspectorul școlar general fac echipă și verifică pe teren ce se întâmplă. Chiar s-au implicat DSP-urile pentru a ajuta școlile. Când vom relua cursurile, vom avea în continuare nevoie de sprijin.
  • Dacă vorbesc din perspectiva profesorului, pot să vă spun ca profesor că programa o am. Îmi pot planifica activitățile didactice. Ministerul a publicat și reperele metodologice, care-mi vin mie în sprijin tocmai pentru a face acea planificare calendaristică. Deci am repere, ca profesor, pentru a ști ce am de făcut cu elevii din 14 septembrie.
  • educatiacontinua.edu.ro e un site nou. Am făcut acest lucru pentru că am primit din partea profesorilor întrebări că… de fapt, cred că mai mult reproșuri. Cred că ăsta e cuvântul și trebuie să fim sinceri. Sunt pe bună dreptate aceste reproșuri, pentru că trebuia să caute pe zeci de site-uri să găsească. Am zis să facem un portal unic de comunicare pentru redeschiderea școlilor, să venim în sprijinul profesorilor. Pot intra și părinții și elevii.
  • Fiecare școală trebuie să-și gândească circuitele astfel încât să nu se întâlnească elevii între ei. Aici unitatea de învățământ trebuie să găsească o soluție. nu au cum să nu aibă o soluție, dacă sunt două intrări. Pe de o parte intră, pe alta ies, ca să nu se întâlnească.
  • Despre tablete: Din martie, m-am preocupat, am tot spus că trebuie să avem tablete. În mai am primit banii de la Guvern și i-am alocat pentru achiziționarea a 250.000 de tablete. Am dat banii către ONAC, care se ocupă de achizițile centralizate. S-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Am aflat că e un câștigător pentru trei loturi. Deci au fost nouă loturi și au câștigat pentru trei. Sunt 82.000 de talete. Data de 8 înțeleg de la ONAC că e ultima zi în care se pot depune contestații la licitații. Până acum nu s-au depus contestații. Dacă nu se depun, 82.000 de tablete, pe 9, înțelegem că operatorul care a câștigat începe distribuția. A fost un necesar stabilit de 250.000. El a fost transmis de inspectoratele școlare. Ele au făcut un inventar, l-au transmis la Minister și pe baza lui, noi am putut fundamenta această achiziție.
  • E adevărat că nu m-am bazat doar pe această achiziție, foarte mulți primari deja au luat tablete pentru școli, dar la Minister există un proiect cu Banca Mondială, prin care liceele vor primi laptopuri și echipamente electronice, inclusiv table inteligente. Și în cazul tabletelor și a laptopurilor, școala primește și dă în comodat elevilor. Sunt 1.164 de licee și aproximativ 60.000 de laptopuri. E tot o achiziție și suntem în desfățurare. În același timp, școlile pot achiziționa și să se deconteze sumele prin fonduri europene. Au fost alocate de către Guvern 175 de milioanede euro. Noi discutăm acum cu școlile, am dat deja ”dispoziție”, i-am rugat pe colegii din inspectorate să fie ajutate școlile să achiziționeze direct. Pot lua și inspectoratele și autoritățile școlare. E vorba aici de echipamente electronice, materiale sanitare și containere sanitare. Sunt 500.000 de tablete. E unmilion de euro doar pentru tablete.
  • Avem o linie TelVerde pentru profesori, directori și autoritățile locale. Noi, la Minister, vom face o cerere model, pentur a ajuta școlile.
  • La cine ajung cele 82.000 de tablete? Există un Ordin de ministru elaborat încă din iulie. E vorba de programul Școalade acasă”, cu cele 250.000 de tablete. Acolo e prevăzut faptul că fiecare inspectorat școlar va realiza o procedură de distribuire, vorbim de criterii generale deja prevăzute în ordin: copiii care nu au niciun dispozitiv și provin din medii defavorizate sau acei copii care nu au un dispozitiv propriu. Deci vorbim de dispozitivul propriu.
  • Nu vorbim despre faptul că începem de la 1 octombrie. Cred că a fost o neînțelegere referitoare la acest lucru. Au fost discuții în spațiul public, am discutat și eu la Minister, și la nivel guvernamental. Au fost niște propuneri venite, nu înseamnă că a fost luată o decizie. Trebuie să analizate toate propunerile de la sindicate, elevi și părinți. Până nu e analizată situația epidemiologică…. La 7 septembrie știm situația epidemiologică și atunci am putea să ne pronunțăm. S-a rostogolit așa în spațiul public, dar scenariul acesta nu există, pentru că nu cunoaștem situația epidemiologică.
  • Au apărut două Ordine de ministru. Unul elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică un Ordin vechi din 1995. Mai e Ordinul comun semnat de Ministrul Sănătății și Ministrul Educației. Suntneconcordanțe între cele două Ordine. I-am solicitat lui Nelu Tătaru să facă modificări la Ordinul inițial, că nu e bine să facem precizări diferite în spațiul public. Deci Ordinul la care am făcut referire va suferi modificări. Acum vreau să știe toate lumea că trebuie aplicat Ordinul comun. Afterschool-urile care își desfășurau activitatea în unitățile de învățământ, conform Ordnului Ministerului Sănătății, nu se mai puteau organiza activități de școală după școală în interiorul unităților de învățământ. Am solicitat să modificăm această prevedere.
  • Nou format de Evaluare Națională? Acești copii au o nouă programă de învățare, una structurată pe competențe, deci ar trebui să avem și o altfel de structură pentru examenele naționale. Noi am pus deja un model pentru a vedea și reacția publică. Am avut reacții în acest sens, țin cont de ele, vom veni în sprijinul elevilor. Vom avea activități specifice de învățare pentru elevii de clasa a opta. Urmează să stabilim și datele pentru simulări. La finele lunii octombrie vom realiza o primă simulare.
  • DSP-urile trebuie să transmită școlilorcare sunt cazurile și ce trebuie să facă. În Ordinul comun sunt stabilite mecanismele de suspendare a cursurilor. Dacă avem trei cazuri în clase diferite, suspendăm clasele. Orele vor continua online.
  • Măști pentru copiii din zonele defavorizate: Copiii vor primi masca necesară. Și ceilalți elevi, dacă vor avea nevoie, vor primi. Școlile și inspectorale școlare trebuie să aibă stocuri. Autoritățile locale sunt în plin proces de achiziție. Dacă un copil consideră că nu există coronavirus, aș vrea să știe că ar trebui măcar să-i protejeze pe ceilalți. Dacă nu vrea pentru sine, măcar pe ceilalți să-i protejeze. De fapt, masca acest rol are. profesorul trebuie să-i convingă pe elevi.
  • Profesorii mereu i-au supravegheat pe elevi în timpul pauzelor. Acum cu atât mai mult, că e vorba de sănătate. În fiecare școală vor fi persoane desemnate pentru a realiza legătura cu părinții, cu DSP-urile și cu Ministerul.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)