Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că sezonul gripal din emisfera sudică i-a luat prin surprindere pe specialiști. Aceștia au constatat că circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. O posibilă explicație ar putea fi aceea că măsurile luate la nivel global în lupta cu pandemia de coronavirus a dus și la limitarea răspândirii gripei. În acest context, există posibilitatea ca sezonul gripal în emisfera nordică să înceapă anul acesta ceva mai târziu. Asta înseamnă că trebuie regândită strategia privind vaccinarea antigripală, deoarece imunizarea e limitată în timp, prin urmare nu trebuie făcută nici prea târziu, dar nici prea devreme.
Alexandru Rafila a declarat, pentru Digi24, că specialiștii au constatat că, în emisfera sudică, circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. E un paradox și un lucru care i-a surprins pe experți.
„Anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.
Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1 la sută înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a explicat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, pentru Digi24.
O posibilă explicație pentru această situație, a afirmat Rafila, este că măsurile luate la nivel global împotriva răspândirii coronavirusului a dus și la limitarea răspândirii gripei.
În opinia sa, o variantă de luat în calcul este că, anul acesta, sezonul gripal în emisfera nordică va începe mai târziu: „Circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală”.
Profesorul a atras atenția că vaccinarea antigripală imunizează pe o perioadă limitată, prin urmare vaccinul nu trebuie administrat nici prea târziu, dar nici prea devreme: „Imunitatea după vaccinarea antigripală este oarecum limitată în timp, nu e o imunitate care durează mai mult de câteva luni și atunci trebuie să ne gândim foarte bine la strategiile de vaccinare care urmează să fie aplicate”.
Alexandru Rafila a subliniat că vaccinarea antigripală e importantă mai ales în cazul persoanelor din categoriile de risc.
Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că nu se așteaptă ca vaccinarea în masă împotriva COVID-19 să fie posibilă înainte de jumătatea anului 2021. Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, a susținut că niciunul dintre vaccinurile aflate în etape avansate ale studiilor clinice nu a dat până acum „un semnal clar” care să ateste o eficienţă de cel puţin 50%, așa cum cere organizația.