Nelu Tătaru, despre cei care se tem de redeschiderea școlilor: Mai bine și-ar face griji că parcurile sunt pline și nu se respectă regulile (VIDEO)

Nelu Tătaru, despre cei care se tem de redeschiderea școlilor: Mai bine și-ar face griji că parcurile sunt pline și nu se respectă regulile (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le-a transmis, vineri, celor care se tem de redeschiderea școlilor în contextul epidemiei de coronavirus că mai bine s-ar teme de nerespectarea regulilor în parcuri și în locurile de joacă, pline acum de copii și de bunici. Tătaru a remarcat faptul că în aceste locuri nu se respectă mimine reguli de prevenire a infecției cu coronavirus. În schimb, odată început noul an școlar, vor exista norme stricte, prin urmare oamenii nu trebuie să-și facă griji.

Nelu Tătaru, mesaj pentru cei îngrijorați că va crește numărul de infectări zilnice cu coronavirus, odată cu redeschiderea școlilor

„Haideți să respectăm regulile și să rămânem pe acest platou zimțat între 1.200 și 1.300, cu excepția zilelor de duminică și luni, când avem un număr mai mic de teste prelucrate, și să ne putem adapta cu noua situație: mersul la școală.

Am văzut îngrijorarea de acest început de școală, dar haideți să ne gândim că în acest moment parcurile și locurile de joacă sunt destul de aglomerate, vedem și bunici acolo, nu se folosesc măștile, dezinfectantul. Să nu ne temem de o reluare a școlii când avem un cadru reglat cu anumite norme. Mai degrabă să ne temem de ce se întâmplă nerespectând aceste norme dincolo de școală”, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății:La treicazuri de COVID-19 în clase diferite se închide şcoala

Recent, ministrul Sănătății a declarat că dacă o școală înregistrează trei cazuri de coronavirus în trei clase diferite, atunci unitatea de învățământ se închide, iar elevii și profesorii intră în izolare 14 zile.

„Când avem trei cazuri în trei clase diferite, acea şcoală se închide şi copiii şi profesori intră în izolare pentru două săptămâni, urmând anchetele epidemiologice să determine cei care au fost contacţi direcţi, urmând ca aceştia la fel să dezvolte o anchetă epidemiologică, în condiţiile în care sunt pozitivi”, a explicat Tătaru.

Ministrul a mai spus că părinții trebuie să-i țină pe copii acasă, dacă aceștia se îmbolnăvesc, nu să-i lase la școală. Ei mai trebuie să ia legătura cu medicul de familie și să anunțe instituția de învățământ.

Tătaru a mai afirmat că majoritatea școlilor vor putea începe orele în scenariul I, adică elevii vor veni la clase.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că anul școlar 2020 – 2021 a început deja pentru profesori, de la 1 septembrie, și că școlile se pregătesc intens pentru deschidere anului nou școlar.

Anisie a anunţat că, începând cu ziua de vineri, ministerul va începe să distribuie măștile de protecție sanitară către inspectoratele școlare, la nivelul fiecărui județ. De aici, măștile vor fi repartizate, mai departe unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru a fi împărțite copiilor.

Tătaru: Există varianta învăţământului online dacă elevul are acasă persoane vârstnice sau care au comorbidități

Ministrul Sănătății a mai afirmat că părinții vor putea alege învățământul online pentru copii dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidități: „Există această variantă în care se poate face învăţământ online, în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”.

Într-o proporție covârșitoare, copiii care sunt testați pozitiv cu coronavirus au simptome ușoare sau sunt chiar asimptomatici, în schimb persoanele înaintate în vârstă sau cele care au afecțiuni preexistente pot dezvolta forme grave ale COVID-19 și există chiar riscul decesului. De altfel, unii părinți nu sunt convinși să-și lase copiii la școală tocmai de teamă că vor se vor infecta și vor transmite virusul bunicilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`