Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, susține că a observat că deși mersul copiilor la școală stârnește „niște griji” în rândul populației, sunt destul de mulți copii în parcuri. El a explicat că intenția autorităților este „de a avea precauții”, fiind „poate mai mare în această lună, fiindcă avem mai multe evenimente”, precum debutul noului an școlar, revenirea oamenilor din concedii, redeschiderea anumitor activități economice și culturale, dar și alegerile locale.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Alexandru Rotaru, miercuri seară, în direct pe B1 TV, care este cel mai sumbru scenariu luat în calcul de Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru a răspuns: „Nu avem nicio intenție să speriem, intenția este de a avea precauții, poate mai mare în această lună, fiindcă avem mai multe evenimente. Am avut deschiderea restaurantelor, teatre, cinematografe, avem o lună de campanie electorală în care vedem mai multă mobilitate, avem o lună de reîntoarcere la locurile de muncă din concedii, în care o să avem o oarecare aglomerare prin mijloacele de transport în comun, avemdeschiderea școlii pe 14, avem alegeri pe 27. Sunt mai multe reluări de activitate sau evenimente, care ar trebui să impună și impun și anumite reguli. Aceste reguli trebuie păstrate, nu speriem pe absolut nimeni. Ține doar de noi cum vom evolua în această lună și în lunile următoare”.
„După cum ați putut vedea, aceste cifre pe care le-am anunțat și astăzi sunt în același parcurs de trei, patru săptămâni. Sunt lucruri pe care trebuie să le realizăm, ca fiind adevărate. Există această pandemie, există infecția cu SARS-CoV-2, există pacienți, există rude și apropiați de-ai noștri pe care sau care poate ne-au convins că există această boală. Există decese, există cazuri în terapie intensivă, care de vreo două săptămâni sunt în jur de 500, și ce e la fel de important, există cadre medicale care în acest moment resimt o oboseală, resimt o deznădejde și resimt unii dintre ei și boala”, a adăugat ministrul.
Referitor la avertismentele lansate atât de el, cât și de secretarul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, potrivit cărora am putea avea peste 2.000 de cazuri noi în fiecare zi dacă regulile de protecție sanitară nu sunt respectate, Nelu Tătaru a precizat: „Noi avem până în 1.500 de cazuri, în condițiile în condițiile în care respectăm regulile. Peste 2.000 ține foarte mult de focarele în desfășurare. Nu vom avea uniform la nivelul întregii țări. Acolo unde avem aglomerări populaționale și se va antama o transmitere comunitară accentuată, vom putea avea peste 2.000, 2.500, dar eu sper să nu ajungem la acest scenariu. Eu încă merg pe principiul că vom respecta niște reguli și atunci menținem acest platou. Aș prefera decât să gândim fatalist sau să gândim cum vor apărea cazurile foarte multe, decesele foarte multe, cum terapiile intensive nu vor putea acapara acești pacienți și vom fi nevoiți să vedem scenarii din Italia sau Spania din prima parte a pandemiei, aș prefera să păstrăm niște precauții”.
„Mă uitam, oarecum observațional ca să spun așa. Avem niște griji, niște probleme când trimitem copiii la școală, cum vor merge, dar nu ne uităm că în parcuri acum, în acest moment, sunt copii destul de mulți și în care nu prea suntem lângă dânșii să le asigurăm niște condiții. (…) Copiii, în familiile noastre, pot lua la început ca pe un joc aceste reguli și care pot deveni niște obiceiuri. Să ne obișnuim să trăim cu această pandemie un an jumate, doi, fiindcă acest virus nu va pleca așa de ușor”, a mai spus Nelu Tătaru.