Liviu Vasilescu demisionează din funcția de inspector general al Poliției Române: „În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor și întotdeauna mi-au plăcut și surprizele” (VIDEO)

Liviu Vasilescu demisionează din funcția de inspector general al Poliției Române: „În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor și întotdeauna mi-au plăcut și surprizele” (VIDEO)
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Chestorul principal Liviu Vasilescu a anunțat, marți, că demisionează din funcția de inspector general al Poliției Române. El susține că „în ultimul timp” a „constatat un atac mediatic concentrat asupra Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne, într-o perioadă în care țara are nevoie de liniște și conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetățenilor”.

Liviu Vasilescu demisionează din funcția de inspector general al Poliției Române

„Atât ca ofițer de execuție, cât și ca manager, mi-am făcut datoria cu onoare și bună credință, integritate profesională fiind principiul care m-a ghidat în întreaga carieră. În ultimul timp am constatat un atac mediatic concentrat asupra Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne, într-o perioadă în care țara are nevoie de liniște și conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetățenilor. Cu permisiunea dumneavoastră, aș vrea să le mulțumesc acestor eroi ai zilei pentru rezultatele obținute și să le transmit, indiferent ce cred unele persoane care au văzut munca de poliție mai mult din fața televizorului decât din teren, sunt onorat că sunt colegul lor. În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor și întotdeauna mi-au plăcut și surprizele.În același cadru vă rog să îmi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector general al Poliției Române, să rămân ofițer de poliție și să îndeplinesc sarcinile ce îmi vor fi încredințate. Vă mulțumesc!”, a declarat Liviu Vasilescu.

Vestea vine în contextul în care, recent,Poliția Română a oferit explicații publiceîn legătură cu imaginile din care reiese că ofiţeri de rang înalt din cadrul instituției s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a interlopuluiEmi Pian.

„Poliția Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în țara noastră, ci și pe plan internațional.În orice situație de această natură, analizezi și pui în aplicare soluția cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieții și integrității persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acțiunea, ci o spun experții în managementul crizelor, conform regulilor de tactică polițienească și culegere de informații, ce se aplică și-n alte state cu experiență în managementul acestui gen de evenimente”, se arată comunicatul prin care Poliția Română anunță că vine cu clarificări în urma unor întrebări apărute în spațiul public.

Cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria DIICOT și a Poliției Române

Anterior momentului în care și-a anunțat demisia, Liviu Vasilescu a precizat că „în cursul lunii august 2020, procurorii din cadrul DIICOT – Structura Centrală și polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române au desfășurat investigații privind transportul pe cale maritimă a două containere, ce au fost încărcate într-un port din Siria, ca destinație Portul Constanța. Pe baza ordonanțelor emise de procurori din cadrul DIICOT, în data de 30 august, a fost realizat un control specific, ocazie cu care într-unul din cele două containere au fost descoperite 1.480 kilograme de hașiș, precum și 751 kilograme de captagon, sub formă de peste 4 milioane de pastile. Valoarea de piață a cantității totale a drogurilor din acest caz este de aproximativ 80 de milioane de euro. Drogurile erau disimulate între marfa legală, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire era săpun organic, cu densitate foarte mare, care avea menirea de a masca drogurile, ce se aflau între cutiile de carton, ce conțineau săpun”.

Comunicatul DIICOT cu privire la captura record

Cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria DIICOT și a Poliției Române

În cursul lunii august 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat investigații într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic internațional de droguri de risc și de mare risc.

În urma investigațiilor, a fost identificată o navă care transporta două containere ce conțineau 40 de tone de produse nealimentare, expediate din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia și care avea ca destinație finală Portul Constanța.

La data de 30.08.2020, nava a ancorat în Portul Constanța, iar containerele au fost descărcate.

În urma percheziționării containerelor, în baza ordonanței emise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, într-unul dintre acestea au fost descoperite cantitățile de aproximativ 1,5 tone de hașiș și 751 de kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Drogurile identificate erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Comprimatele de tip captagon, cunoscut și sub denumirea de „drogul jihadului”, au, în mod uzual, un conținut ridicat de amfetamină.
Valoarea de piață a drogurilor capturate este de aproximativ 60.000.000 de euro.

În prezent, procurorii DIICOT – Structura Centrală efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane, cetățeni români și străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri.

Activitățile au fost efectuate în cooperare cu United States Drug Enforcement Administration(DEA).

În cadrul operațiunii s-a beneficiat și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră