Noi proteste de amploare în Belarus: Mai multe persoane au fost arestate (VIDEO)

Noi proteste de amploare în Belarus: Mai multe persoane au fost arestate (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ulf Mauder

Noi proteste au loc duminică în capitala Belarusului, Minsk, față de realegerea lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte. Sute de persoane s-au strâns în zona pieței centrale a orașului, iar forțele de ordine au format cordoane pentru a bloca accesul în zonă. Cel puțin zece persoane au fost arestate deja, potrivit BBC.

Noi manifestații la Minsk: Au început arestările

Pe străzile capitalei au fost mobilizate efective importante de polițiști și militari, cei din urmă fiind înarmați, dar fără a purta însemne distinctive, după cum transmit reporterii AFP. Totul, în contextul în care opoziția speră ca la protestul de duminică să participe cât mai multe persoane, asta după ce în săptămânile precedente aproape 100.000 de manifestanți au ieșit în stradă.

Aproximativ 400 de sportivi bieloruși s-au declarat, duminică, susținerea pentru mișcarea de contestare a lui Lukașenko și au publicat un apel pentru organizarea de noi alegeri prezidențiale.

În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile de la Minsk au retras acreditarea a 17 jurnaliști, cei mai mulți dintre ei, cetățeni bieloruși, care au relatat despre protestele post-electorale din această țară pentru instituții de presă străine.

La protestele de pe 23 august, mulțimea uriașă de oameni s-a îndreptat către Palatul Independenței din Minsk, reședința prezidențială. Deși cea mai mare parte a protestatarilor a păstrat distanța, un grup ceva mai mic s-a apropiat de clădire. Un elicopter a fost văzut cum părăsea reședința prezidențială, în timp ce protestatarii se înghesuiau la sol, iar câțiva dintre ei au început să scandeze „lașule”, în ceea ce a părutsă fie o referire la Lukașenko.

Protestele de amploare din Belarus au izbucnit la începutul lunii august, în urma alegerilor prezidențiale, denunțate de opoziție ca fiind frauduloase, alegeri în urma cărora Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigător cu 80% dintre sufragii.

La scurt timp după alegeri, contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.

Noi proteste de amploare în Belarus: Mai multe persoane au fost arestate

Aleksandr Lukașenko ar urma să se întâlnească cu Vladimir Putin

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul scrutinului din Belarus și pregătește sancțiuni pentru înalții reprezentanți ai regimului de la Minsk. Pe de altă parte, Lukașenko refuză să dialogheze cu reprezentanții opoziției și acuză un complot al Occidentului cu scopul de a-l îndepărta de la putere. În aceste condiții, în perioada următoare, Aleksandr Lukașenkoar urma să se întâlnească cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre relațiile dintre cele două țări și extinderea cooperării dintre acestea.

Protestele care au avut loc în Belarus imediat după alegeri au fost reprimate cu brutalitate. Trei persoane au murit atunci, alte câteva zeci au fost rănite și peste 7.000 de protestatari au fost arestați.

Recent, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Elveția și Uniunea Europeană, în numele statelor membre ale UE reprezentate la Minsk, au elaborat odeclarație comună, în care condamnă utilizarea violenței și a represiunii în Belarus din ultimele zile.

„Reamintind comentariile și declarațiile noastre anterioare, suntem solidari cu oamenii din Belarus, care solicită respectarea libertăților fundamentale și a drepturilor fundamentale ale omului prin alegeri libere și corecte. Suntem frapați de demonstrațiile pașnice continue în Belarus. Acestea arată hotărârea și curajul poporului belarus pentru a căuta schimbări democratice”, se arată în declarația comună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`