CORONAVIRUS | Raed Arafat: Dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie dus la școală

CORONAVIRUS | Raed Arafat: Dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie dus la școală
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis părinților, sâmbătă, să își lase copiii acasă dacă au orice simptom de răceală. Acesta a mai spus că autoritățile nu exclud varianta reintroducerii stării de urgență dacă situația privind epidemia de coronavirus se va înrăutăți.

Raed Arafat: Autoritățile se așteaptă la apariția focarelor în școli. Dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie dus

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a afirmat, la Realitatea Plus, că autoritățile se așteaptă la apariția focarelor în școli și, în acest context, a transmis părinților să țină copiii acasă dacă au simptome de răceală.

”În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare. Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ”, a precizat Arafat.

Raed Arafat: Revenirea la starea de urgență, o opțiune

Acesta a mai spus că în cazul în care scenariul conform căruia vom ajunge la 2.500 de cazuri de infectare pe zi se va adeveri, autoritățile ar putea impune restricții pe regiuni sau zone sau chiar revenirea la starea de urgență.

”Dacă situația se agravează, nu putem exclude niciuna dintre măsuri. Vom vedea ce va fi și la nivelul CCR pentru că, din nou, legea carantinării a fost contestată. Vom vedea dacă decizia va afecta modul în care putem acționa la acel moment. Toamna vine cu riscuri suplimentare. Locurile de muncă se vor umple din nou, firmele vor trebui să impună respectarea regulilor, începe școala, vor fi alegeri. Dacă ajungem la 2.500 de cazuri pe zi, este foarte posibil ca impactul la Terapie Intensivă să fie mult mai mare și atunci este posibil să necesite o abordare diferită, impunând anumite reguli de restricții pe regiune sau zone”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat face apel la populație: Vaccinarea antigripală este extrem de importantă

Șeful DSU a făcut apel la populație să se vaccineze antigripal în acest sezon în condițiile în care, în lunile următoare apariția gripei sezoniere se va suprapune cu epidemia de coronavirus, iar persoanele din grupele de risc sunt vulnerabile în fața ambelor infecții.

„Sunt persoane care vor avea poate ambele infecţii simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta şi persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidităţi sunt vulnerabile şi pentru gripă şi pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă şi de data asta trebuie ca oamenii să înţeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă şi să se vaccineze. Au o şansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai uşor impactul bolii respective asupra organismului”, a declarat Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`