CORONAVIRUS | Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu omologul său ungar: Românii vor putea tranzita în continuare Ungaria

CORONAVIRUS | Ministrul  de Externe, Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu omologul său ungar: Românii vor putea tranzita în continuare Ungaria

În contextul închiderii frontierelor Ungariei, de la 1 septembrie, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

Românii vor putea tranzita în continuare Ungaria

Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români, lucrători transfrontalieri.

Astfel că, ministrul Péter Szijjártó a confirmat, în cadrul discuției, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români, lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

”Conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că păstrează situația în atenție și va informa cu celeritate asupra oricăror evoluții de interes.

Ce condiții de tranzit sunt aplicate în prezent în Ungaria

MAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19 și să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Ungaria va închide frontierele pentru cetăţenii străini de la 1 septembrie

Reamintim că Ungaria a anunțat că îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus. Autoritățile de la Budapesta au mai precizat că ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină.

Mai exact, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat, vineri, că începând de marți, 1 septembrie, străinii vor putea intra pe teritoriul Ungariei doar în cazuri justificate.

Excepție vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.

Totodată, cetățenii maghiari care se întorc în țara lor vor sta în carantină până ce vor avea două teste de Covid-19 negative.

Mai mulți membri ai guvernului ungar au intrat în carantină

Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a intrat în carantină până când va fi testat negativ pentru coronavirus după ce a participat sâmbăta trecută la un eveniment unde a intrat în contact cu o persoană depistată cu coronavirus.

Totodată a intrat în autoizolare și un secretar de stat din cabinetul Orban. În acest context, Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban a declarat pentru Reuters că „primul ministru nu este afectat”.

Ministrul justiției ungar, Judit Varga, a anunțat de asemenea pe pagina sa de Facebook că a intrat în carantină după ce s-a întâlnit în cursul zilei de luni cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, aceasta afirmând că primul test efectuat joi este negativ.

În schimb, directorul de comunicații al partidului de guvernământ Fidesz, Istvan Hollik, a relatat că a fost testat pozitiv cu virusul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`