CORONAVIRUS | Comisia Europeană a semnat primul contract cu AstraZeneca, pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze

CORONAVIRUS | Comisia Europeană a semnat primul contract cu AstraZeneca, pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze
foto: Pixabay

Comisia Europeană (CE) a semnat, joi, primul contract cu AstraZeneca, companie farmaceutică anglo-suedeză, care va permite achiziţionarea unui vaccin anti-Covid pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene, pentru o cantitate de 300 de milioane de doze de vaccin, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia.

Comisia Europeană a semnat primul contract cu AstraZeneca, pentru achiziţionarea dozelor de vaccin anti-Covid

”Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca şi de către Comisie. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziţioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia”, a transmis CE, potrivit News.ro.

De asemenea, CE continuă discuţiile privind încheierea unor acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri şi a încheiat cu succes discuţii preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson&Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august şi cu Moderna la 24 august.

”Comisia lucrează non-stop pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor UE un vaccin sigur şi eficace împotriva Covid-19 cât mai rapid posibil. Intrarea în vigoare a contractului cu AstraZeneca este un pas important în acest sens. Aştept cu nerăbdare să îmbogăţesc portofoliul nostru de potenţiale vaccinuri datorită contractelor cu alte companii farmaceutice şi colaborării cu parteneri internaţionali pentru un acces universal şi echitabil la vaccinare”, a afirmat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Compania farmaceutică AstraZeneca a început testarea unui tratament împotriva COVID-19, bazat pe anticorpi

Reamintim că AstraZeneca a anunțat că a început testarea pe pacienți a unui posibil tratament anti-COVID-19 pe bază de anticorpi. Este vorba depsre un medicament care să prevină și, în același timp, să trateze infecția cu noul coronavirus.

AZD7442, o combinație dintre doi anticorpi monoclonali, a început deja să fie testat pe pacienți din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Specialiștii vor să verifice în ce măsură acesta este tolerat sau dacă prezintă riscuri pentru 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Iar dacă rezultatele vor fi favorabile, reprezentanții AstraZeneca au precizat că testarea va fi extinstă până când se va stabili dacă medicamentul poate fi administrat cu succes atât pentru prevenirea infecției cât și pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

În pararlel, compania farmaceutică lucrează la dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, acesta aflându-se deja într-o fază avansată de testare.

Vaccinul dezvoltat de grupul suedezo-britanic AstraZeneca și Universitatea Oxford se numără printre cele cinci vaccinuri aflate în faza a treia de testare. Oamenii de știință speră să obțină rezultate până la finalul acestui an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`