Cele 250.000 de tablete pentru elevi nu vor ajunge în școli până pe 10 septembrie, așa cum și-a propus Guvernul, deoarece procedura de licitație nu a fost gestionată eficient, a declarat Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, responsabil cu Tehnologia Informaţiei. Copiii vor avea nevoie de aceste tablete în contextul în care epidemia de coronavirus ar putea forța desfășurarea unor ore de la distanță, online. Murguleţ a mai spus că, din 1990 până în prezent, Legea Educației a suferit peste 100 de modificări, dar degeaba. Calitatea învățământului a scăzut. Aproximativ 40% dintre elevii cu vârsta de 15 ani sunt analfabeți funcțional. Iar procentul nu îi include pe copiii care au abandonat școala.
Marian Murguleţ, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat că tabletele pe care Guvernul și-a propus să le achiziționeze pentru elevi nu vor ajunge pe 10 septembrie, așa cum a fost stabilit inițial.
„Din perspectiva mea, nu cred că ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – n.r.) a gestionat procedura de achiziţie prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) şi de la Ministerul Educaţiei se va corecta această situaţie”, a arătat oficialul guvernamental. Oricum, nu cred, dar nu că nu cred, ci nu vom avea tabletele pe 10 septembrie. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C mă îndreptăţeşte să afirm că, aşa cum arată această achiziţie în acest moment, nu vom avea tabletele pe 10 septembrie, aşa cum Guvernul şi-a propus”, a explicat Murguleţ, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet.
În schimb, Jean Badea, consilier în Ministerul Educaţiei, s-a arătat optimist că măcar o parte dintre tablete vor ajunge la timp în unitățile de învățământ.
Miercuri, ministrul Educației, Monica Anisie, își manifestase speranța ca măcar parte din cele 250.000 de tablete vor fi livrate până la începerea noului an școlar. Aceasta a mai afirmat că e în derulare și un proces de achiziționare a aproximativ 70.000 de laptopuri pentru 1.164 de licee.
Totodată, Marian Murguleţ a făcut un portret deloc de lăudat al sistemului de învățământ românesc. Lege Educației a fost modificată de peste 100 de ori, din 1990 până în prezent. Rezultatul? Circa 40% dintre elevii cu vârstă de 15 ani sunt analfabeți funcțional.
„Deşi au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din anul 1990 până în prezent, cu scopul evident de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, rezultatele au continuat să scadă. Există o lipsă a competenţelor de bază în rândul absolvenţilor.
Aproximativ 40% dintre elevii cu vârsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului funcţional. Şi vorbim de elevi de 15 ani, fără a-i lua în calcul pe cei care au abandonat şcoala înainte de această vârstă. Adaptarea la condiţiile din noua normalitate impune la schimbarea paradigmei educaţionale prin tehnologie”, a mai spus Murguleţ, citat de Agerpres.