Criza Covid-19 | Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani

Criza Covid-19 | Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani
foto: Hepta.ro / DPA Images / Thierry Roge

Epidemia de coronavirus lasă în urma sa efecte economice severe. Oficiul german de statistică Destatis anunță, miercuri, că țara înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani. Mai exact, deficitul conturilor publice la nivel de land, regiuni, comune şi securitate socială a atins 51,6 miliarde de euro din ianuarie în iunie, ceea ce reprezintă 3,2% din PIB-ul german aferent acestei perioade – şi depăşeşte criteriile europene care stabileasc o limită de 3% din PIB.

Germania, primul său deficit public din ultimii opt ani

Din cauza crizei generate de noul coronavirus, autoritățile de la Berlin au deblocat de urgenţă, în martie 2020, sute de miliarde de euro pentru economia sa. Guvernul federal a împrumutat atunci 218,5 miliarde de euro.

Consecința se vede câteva luni mai târziu. Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani, scrie La Tribune, citând Oficiul german de statistică Destatis.

Destatis a reevauat totodată contractarea PIB-ului în al doilea trimestru din 2020 faţă de trimisterul precedent la -9,7%, de la -10,1%, cât a anunţat iniţial, iar în primul trimestru la -2,0%, de la -2,2% anunţat anterior.

Aproape toate sectoarele economiei au contribuit la scăderea PIB-ului din aprilie în iunie, care rămâîne ”cel mai mare de când se fac statistici, în 1970”, precizează Destatis.

În România, deficitul bugetar a ajuns la 4,7% din PIB în primele șapte luni ale anului

România se confruntă și ea cu o criză generată de SARS-CoV-2. Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri că execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,68 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din PIB, conform unui comunicat de presă.

Potrivit MFP, sume în valoare de 27,01 miliarde de lei (2,55% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Mai mult, deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB, o majorare care vine „din efectul crizei” și din „cheltuielile suplimentare la buget legate direct” de perioada dificilă prin care trece economia. Comisia Europeană prognozează o contracție economică de 3,8% în 2020.

„Referitor la deficitul bugetar.Deficitul bugetareste estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale față de deficitul aprobat inițial, de 3,6% din PIB. Acum să ne uităm – am mai vorbit despre această influență asupra deficitului bugetar – de unde vine această creștere. Avem o scădere, bineînțeles, a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 miliarde de lei.

Asta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale, care se adaugă la deficit față de estimarea inițială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză și, bineînțeles, este normal ca veniturile de la buget să scadă. În același timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză sunt în jur de două puncte procentuale”, a adăugatFlorin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`