Pe teritoriul României au trăit maimuțe, girafe, rinoceri și tigri. Cel mai mare sit fosilifer din Europa de Est, descoperit la Vâlcea

Pe teritoriul României au trăit maimuțe, girafe, rinoceri și tigri. Cel mai mare sit fosilifer din Europa de Est, descoperit la Vâlcea
Sursa Foto: MonikaP/ Pixabay

Arheologii și paleontologii au descoperit oase care au aparținut unor animale de mult dispărute de pe plaiurile mioritice,într-un sit fosilifer din Vâlcea.

Ce fosile de animale au fost descoperite în sit paleontologic Grăunceanudin Vâlcea

Descoperirea confirmă că în România au trăit cu milioanede ani în urmă maimuțe mari, girafe cu gât scurt, tigri cu dinți-sabie, rinoceri,pangolinistruți, elani, bizoni și cerbi sau specii înrudite cu acestea. Au mai fost identificate șirămășițe unoranimale înruditecu porcul, căprioarași calul.

Fosilele au început să iasă la suprafațăîn anii 60, pe valea râului Olteț,în urma unor alunecări de teren cauzate de tăierea pădurilor dintr-o zonă în care s-au intensificat atunci activitățile agricole.

Până în 2012, fosilele au rămas laBucurești, însă o echipă internațională din SUA, România, Suedia și Franța a cerut să le analizeze.Oasele au fost studiate la Universitatea dinArkansas, SUA, timpde 8 ani. Aceștia au ajuns la concluzia că situl este unul dintre cele mai valoroase din Europa, datânddin pleistocen.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost cea a pangolinului,despre care se credea că a existat în Europa în timpul Pleistocenului timpuriu, însă nu existau dovezi care să suțină teoria. Astăzi, pangolinii, care arată ca o combinație de armadillo și furnicar sunt printre cele mai traficate animale din lume, se găsesc doar în Asia și Africa.

Ce spun specialiștii depre prezența acestor animaleîn Europa de Est

„Era o comunitate faunistică extrem de diversă. Am descoperit mai multe animale a căror prezență nu fusese până acum asociată cu această zonă și multe dintre ele nu se mai găsesc în prezent în Europa. Evident că sunt importante chiar și numai aceste descoperiri, însă au implicații și asupra oamenilor timpurii care migrau spre continent în acele vremuri”, spune Claire Terhune, profesor de antropologie la University of Arkansas” a declaratClaire Terhune, profesor de antropologie la Universitatea din Arkansas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`