Din ce în ce mai multe cartiere rezidențiale se construiesc în București și Ilfov. O aglomerare din ce în ce mai maredetermină în mod automat și un număr semnificativ de accidente. În cazul în care tamponarea între autoturisme are loc pe un drum public, iar una dintre părți își recunoaște greșeala, procedura este simplă. Se face constatare amiabilă, iar cei doi șoferi se deplasează la societatea de asigurări a celui vinovat, în baza unei programări, pentru constatare și despăgubire. Dar ce faci în momentul în care accidentul cu avarii ușoare se produce într-un complex rezidențial, iar niciunul dintre șoferi nu-și recunoaște vina?
În unele comune, legislație este interpretabilă.De exemplu, în Chiajna, județul Ilfov, la doar câteva minute de București, s-au construit foarte multe cartiere rezidențiale. În urmă cu un deceniu, comuna avea câteva case, iar în prezent,este plină de oameni, blocuri și mașini. Chiajna este unul dintre locurile în care dacă ești implicat într-un accident cu un vecin, în cadrul complexului, poliția nu dorește să facă constatarea. Din acest motiv, multe nemulțumiri au apărut în ultima vreme în online.
În cazul în care niciunul dintre șoferi nu-și recunoaște vina, în mod normal, constatarea trebuie făcută de către polițiști. Biroul abilitat să se ocupe de un accident din Chiajna este Poliția Chitila, care refuză însă să constate evenimentele din cadrul ansamblurilor rezidențiale. Practic, cei implicați în accident sunt nevoiți să piardă timp și bani în instanță.
„Dacă este complex rezidențial, nu știu dacă este considerat drum public. Dacă doriți, puteți să veniți până la noi. Nu vă pot întocmi proces verbal, vă pot elibera doar autorizație de reparație. Cel mai indicat este să faceți amiabila.
Dacă nu-și recunoaște vinovăția, veniți aici, vi se întocmește autorizație de reparație și în funcție de avarie, îl dați în judecată pe cale civilă (n.r. – pe cel vinovat)”, a declarat un polițist din cadrul Poliției Chitila pentru B1.ro.
Poliția Chitila este subordonată IPJ Ilfov, entitate care oferă un punct de vedere destul de diferit.
„La Chitila vă deplasați, acolo este serviciul rutier, dacă accidentul a avut loc în Chiajna. Se poate face constatarea, da, sigur. Depinde și ce regim are drumul. Dacă este zonă rezidențială, vă poate face tamponarea și poate să nu aplice sancțiunea, eventual. Tamponarea, v-o face”, a declarat pentru B1.ro un agent din cadrul IPJ Ilfov.
La Brigada Rutieră din București, nu există cazul de dubii.
„Da, veniți la noi la birou, la ‘accidente ușoare’. Nu contează dacă are sau nu bariere (n.r. – complexul), este drum cu destinație publică, intră și ies mașini”, a declarat un polițist de la Brigada Rutietă București pentru B1.ro.