Conexiunea la internet a schimbat radical lumea, în ultimii 30 de ani. De curând, a fost atins un nou record cu privire la transmiterea rapidă a datelor.
O echipă de ingineri de la University College London (UCL) a reușit să doboare recordul de 172 de terabiți pe secundă. Mai precis, au bifat viteza de 178 de terabiți pe secundă, îndeajuns încât să poți descărca toate filmele de pe Netflix în mai puțin de o secundă.
Pentru atingerea acestei performanțe, specialiștii au utilizat fibre optice de 16,8 THz (Terahertz), mult superioare celor care se folosesc în mod obișnuit, de 9THz.
La o viteză de 172 de terabiți pe secundăeste posibilă descărcarea datelor care au format prima imagine din lume a unei găuri negre, o descoperire uriașă în astrofizică. Datele acestei imagini au fost stocate pe hard disk-uri, având în total o jumătate de tonă. Gaura neagră este situată la peste 50 de milioane de ani lumină de Terra.
Specialiștii au subliniat evoluția tehnologică din ultimii ani, care va continua să se dezvolte, prin intermediul unor dispozitive chiar mai ieftine.
„Independent de criza COVID-19, traficul de internet a crescut exponențial în ultimii 10 ani, iar această întreagă creștere a cererii de date este legată de costurile pe scădere (…) Dezvoltarea noilor tehnologii este esențială pentru menținerea acestei tendințe către costuri mai mici, respectând cerințele viitoare ale ratelor de date care vor continua să crească, cu aplicații încă neîncercate care vor transforma viața oamenilor”, a declarat Dr. Galdino, autorul principal al studiului, lector al UCL.