Amin Zahra, medic în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus la Ploiești, a făcut un apel disperat pe pagina sa de Facebook, spunând că le este tot mai greu să își facă treaba deoarece întâmpină ostilitate și din partea aparținătorilor.
Amin Zahra a mărturisit că medicilor le este tot mai greu să își facă treaba, aceștia întâmpinând ostilitate din partea aparținătorilor, care le aduc tot mai des injurii și denigrări.
”Sunt 36 grade și din păcate, nu mă aflu pe o plajă însorită, ci în unitatea mobilă.
Echipamentul nostru zilnic este: costum de unică folosință, combinezon, două măști, vizieră, ochelari, trei perechi de mănuși și cizme.
Și acum vă întreb pe voi: ce om sănătos și întreg la minte ar lucra în condițiile acestea?
Credeți că o facem pentru bani?!…ei bine, pot să vă spun că 98% din personalul medical nu și-a primit sporul de Covid, nici până în momentul acesta, deci, NU, nu o facem pentru bani!
Singurul “lucru” pozitiv și din păcate o spun cu regret în toată situația aceasta sunt pacienții.
Ne este tot mai greu să ne facem treaba, mai ales că întâmpinăm ostilitate și din partea aparținătorilor, care în ultima vreme ne aduc tot mai des injurii și denigrări”, a scris Zahra.
Acesta a făcut apel la rudele persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 să lase medicii să le ofere cea mai bună îngrijire celor internați.
”Nu vreți să credeți în Covid?!… este treaba dumneavoastră, dar sunteți obligați să respectați niște măsuri, și știți de ce? Pentru că libertatea se termină în momentul în care începe să ne afecteze pe noi ceilalți, să ne afecteze munca.
Noi vă înțelegem, este grea și așteptarea, dar lăsați-ne să ne ocupăm de rudele dumneavoastră bolnave, să le oferim cea mai bună îngrijire. Lăsați-ne să ne petrecem timpul cu bolnavii, în loc să-l irosim în încercarea de a ne apăra.
Ceea ce vreau să vă transmit, este că noi nu o să renunțăm. Nu pentru că am depus un jurământ, ci pentru că suntem oameni și ne pasă!”, a mai menționat el.
Reamintim că Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că o zi de spitalizare a persoanelor care sunt testate pozitiv cu noul coronavirus le poate salva viaţa.
Medicul a precizat că oamenilor diagnosticați cu Covid-19, în spital, li se administrează imediat tratamente personalizate împotriva bolii, fără de care maladia poate evolua rapid spre forme severe.
El a reamintit că orice persoană depistată ca fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minim 24 de ore în spital pentru evaluare, perioadă în care i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19. În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar Bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.
Potrivit lui Virgil Musta, în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.
Virgil Musta a mai declarat că nu există soluții miraculoase pentru stoparea coronavirusului, decât respectarea celor 3 reguli, respectiv distanțarea, purtarea măștii și igiena. În caz contrar, potrivit doctorului, secțiile de terapie intensivă nu vor putea face față numărului mare de pacienți.