Acuzațiile președintelui Aleksandr Lukașenko potrivit cărora „puteri străine” ar organiza o creștere a prezenței militare la granițele Belarusului sunt nefondate, spun reprezentanții NATO, potrivit BBC.
Îmbrăcat în uniformă militară, Aleksandr Lukașenko a anunțat că a dispus un ordin de stare de alertă pentru forțele armate belaruse.
Manifestațiile au continuat la Minsk și sâmbătă. În cadrul unor demonstrații fără precedent în istoria post-sovietică a țării, protestatarii anti-regim îi cer lui Aleksandr Lukașenko, anunțat câștigător al unui al șaselea mandat consecutiv de președinte la alegerile prezidențiale din 9 august, să facă un pas în spate.
Liderul autoritar al țării, aflat la putere deja de 26 de ani, susține că NATO încearcă să scindeze Belarusul și să instaleze un nou președinte la Minsk. Aleksandr Lukașenko este de părere că trupele Alianței se pregătesc în Polonia și Lituania, context în care a anunțat că va disloca forțele armate belaruse la granița vestică a țării.
„Agită situația în țara noastră, încercând să răstoarne autoritățile”, a declarat Lukașenko, adăugând că le-a cerut șefilor din zona de securitate națională „să ia cele mai dure măsuri pentru a apăra integritatea teritorială” a Belarusului.
NATO a respins acuzația și a explicat că blocul nu reprezintă „nicio amenințare pentru Belarus sau orice altă țară și nu există nicio creștere a prezenței militare în regiune. Postura noastră este strict defensivă”.
„Orice afirmaţie referitoare la întărirea prezenţei NATO la frontiera cu Belarus este nefondată. După cum am mai spus clar, NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Belarus sau pentru orice altă ţară şi nu există nicio întărire militară în regiune”, a subliniat și Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a Alianței, într-un comunicat de presă, potrivit AFP citată de Agerpres.
Poziția NATO este una „strict defensivă”.
„Rămânem vigilenţi, pregătiţi să descurajăm orice agresiune şi să ne apărăm aliaţii. Îndemnăm Minskul să dea dovadă de un respect total al drepturilor fundamentale”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
La rândul lor, autoritățile lituaniene și cele poloneze au negat acuzațiile lui Aleksandr Lukașenko.
„Regimul încearcă să distragă atenția de la probeleme interne ale Belarusului cu orice preț, prin afirmații total nefondate despre amenințări externe imaginare”, a afirmat Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei.
Un oficial al președinției poloneze a catalogat drept „propagandă de regim” sugestia că Polonia ar pregăti operațiuni de destabilizare la graniță, ceea ce este „trist și surprinzător”. „Polonia… nu are nicio intenție de acest gen”, a adăugat el.