Ludovic Orban: „Vom avea fonduri europene de peste 4 miliarde de euro, care vor fi destinate investițiilor în sănătate” (VIDEO)

Ludovic Orban: „Vom avea fonduri europene de peste 4 miliarde de euro, care vor fi destinate investițiilor în sănătate” (VIDEO)
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prezent la Arad, premierul Ludovic Orban a discutat despre investițiile din domeniul sănătății. Premierul a explicat faptul că există alocări extrem de mari, pentru sistemul de sănătate, dar și pentru Planul de Reziliență și Recuperare.

Investițiile urmăpresc să crească capacitatea de luptă a sistemului, în fața diferitelor situații

„În ceea ce ne privește pe noi la nivel de Guvern, am înțeles foarte clar că sistemul de sănătate din România are nevoie de investiții masive. Investiții care trebuie să crească capacitatea sistemului de a lupta contra diferitelor situații critice care să îmbunătățească calitatea serviciilor care sunt furnizate către cetățeni, care să îmbunătățească caăacitatea instituțională a fiecărei entități care este parte a sistemului de sănătate, de a face față diferitelor situații cu care ne putem confrunta. Atât pe bugetul multi anual 2021 – 2027 avem alocări extrem de mari, atât spre zona de sănătate cât și pe ceea ce se numește Planul de reziliență și recuperare. Este facilitatea de finanțare prin credite sau prin granturi de la nivelul Comisiei Europene care este pusă la dispoziția statelor europene și de care România va beneficia, este o finanțare de peste 30 de miliarde de euro, pe lângă miliardele de care beneficiem în cadrul bugetului UE 2021 – 2027. Vreau să vă spun că și aici vom solicita alocarea de sume impresionante. Vom avea fonduri europene de peste 4 miliarde de euro, care vor fi destinate infestițiilor în sănătate. Toate instituțiile din sistemul de sănătate trebuie să fie pregătite, să genereze proiecte pentru a putea absorbi aceste fonduri europene care vor fi extrem de mari. Scopul nostru este să îmbunătățim calitatea serviciilor medicale pe care le furnizăm către oameni, să avem grijă mai bine de sănptatea oamenilor, să asigurăm condiții mai bune de prevenție, de disgnosticare, de tratare pentru cetățeni și să asigurăm, în mod evident, condiții mult mai bune de muncă pentru cadrele medicale, medici, asistente și alte categorii de angajați.

În mod clar investițiile vor trebui să vizeze atât infrastrcutura de sănătate cât și dotarea, nu numai a spitalelor, ci și a cabinetelor medicilor de familie, a medicilor specialișit care lucrează în ambulatoriu, întărirea capacităților Direcțiilor de Sănătate Publică de a face față. S-a văzut foarte clar că o lungă perioadă de timp DSP-urile au fost uitate și au fost tratate ca o cenusăreasa a sistemului public, dar s-a văzut cât de importante sunt și cât de necesare. Aici va trebui să facem o investiții masive în digitalizare, în pregătirea personalului, în recrutarea personalului, pentru că din păcate Direcțiile de Sănătate Publică au fost subdimensionate și lipsite de un personal care să aibă cu adevărat capacitatea de a face față provocărilor.”, a explicat premierul Ludovic Orban, prezent la Arad.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Vineri, 21 august 2020

Urmăriți B1TV.ro și pe
`