Ministerul Educației, Monica Anisie a vorbit, vieneri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3 despre felul în care va începe școala, dar și despre răspunderea pe care și-o asumă părinții în momentul în care completează declarația pe proprie răspundere cu care cei mici sunt primiți înunitatea de învățământ.
„Cred ca suntem cu totii deacordca scoala trebuiesa inceapa fizic:copii trebuiesa mearga la scoala, să învețe, sa se intalnească unii cu ceilalți copii de vârsta lor.
Pentru a putea face asat posibil, însă este nevoie de proceduri speciale în vremuri de pandemie. Școala va începe într-un conetext special, de aceea și cadrul, legal stabilit pentru a asigura desfășurarea activităților didactice în cpondiții de siguranță, este unul special. Daca atunci cand vorbim despre raspunderea autorităților, voprbim despre răspunderea autorităților, vorbim despre o răspundere obicetivă, în momentul in care vorbim despre raspunderea parintilor, vorbimdespre o subiectiva. Am propus Ministerul Sănătății, completarea conțnutului declarației cu mențiunea din cate cunosc. Avand ]n veder procesul aceasta de dezbatere publică, conținutul aceastei declara’ii va fi reviziut și analizatde catre juristi”. a spus ministrul.
„Fac un apel la solidaritate în ceea ce prooiveste rigurozitatea de carre trebuie sa dam dovada pentru a proteja saantatea copiilor nostri. Aceasta declarațiea fost propusa cu scop preventiv și nu de atrage la raspundere penală parinții”, a mai spus Anisie.
Ministrul a vorbit și despre ce se întâmplă cucopii care au simptome de gripă pe perioade mai lungi, așa cum se întâmplăadeseori iarna.
„Își poate continua învățarea în sistem online. Este vorba despre scenariul galben, în care este posibil ca elevul să-și poată continua învățarea și de acasă. Aceste lucruri urmează săle definim în documetul pe care Ministerul Sănătății l-a pus în dezbatere publică. Tot ce se face este cu bună-credință și cu bună intenție. Obicetivul nostru este ca atât copii cât și personalul din unitatea de învâțământ să fie în siguranță, Responsabilitatea, însă trebuie să fie a noastră, a tuturor. Dacă vrem să diminuăm riscurile, trebuiesă urmam regulile impuse de specialiștii de la Ministerul Sănătății”, a spus Monica Anisie.
Întrebată de ce nu se ia în calcul varianta testării periodice a profesorilor, Monica Anisie a răspuns că testarea nu oferă un rezultat concludent în această situație.
„Referitor la testare, răspunsul specialiștilorde la Ministerul Sanatații este unul foarte simplu:testarea nu arată decât o stare de moment. Astăzi poți să fi cu testul negativ și mâine, pozitiv”, a spus ministrul.