Alexei Navalny va fi transferat într-o clinică din Germania. Rusia si-a dat acordul pentru preluarea lui cu o aeronavă

Alexei Navalny va fi transferat într-o clinică din Germania. Rusia si-a dat acordul pentru preluarea lui cu o aeronavă
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Oficialii ruși și-au dat acordul pentru transferul luiAlexei Navalnyîntr-o clinică din Germania.JuliaNavalny, soţia opozantuluispitalizat la reanimare în Siberia după cear fifost otrăvit, i-a cerut vineri preşedintelui Vladimir Putin, printr-o scrisoare,să permită că soțul ei să fie tratat în străinătate.

Brăbatul urmează să fie transportat înaceastă noapte cu o aeronavă medicală aparținând unei fundații nemțești, spun oficialii, însăpurtătorul de cuvânt al luiNavalnya declarat că avionul cu pacientul nu va decola în următoarelecel puțin șapte ore, ceea ce ar însemna că transferul se va face sâmbătă, la primele ore aledimineții.

Medicii care l-au îngrijit au refuzat inițial să-și dea acordul pentru transfer din cauza stării critice în care se afla, care i-ar pune viața în pericol.

Susținătorii opozantului rus au declarat că ar fi fatal ca el să rămână în spital. În urma demersurilor, medicii germani au avut voie să-l consulte și s-au declarat capabili și dispuși să-l ia la Berlin. Purtătorul de cuvânt al lui Navalny, Kira Yarmysh, a declaratcă medicii au pierdut timp prețios în așteptarea aprobării, deoarece avionul și documentele erau gata încă de vineri dimineață, scriebbc.com.

Încercare de asasinare asupra lui Alexei Navalny

Alexei Navalny, poate cea mai proeminentă figură aopoziției din Rusia, a ajuns la spital joi,inconștient, după ce ar fi fost otrăvit otrăvit.

Promotorul luptei anticorupție a început să acuze stări de rău în timpul unui zbor, astfel că avionul a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk, Rusia, a declarat Kira Yarmysh, pe Twitter. Ea a precizat că se crede că lui Alexei Navalny i s-ar fi pus otravă în ceai. În orice caz, spitalul a confirmat faptul că a fost internat.

În vârstăde 44 de ani, Alexei Navalny este unul dintre cei mai vocali critici la adresa președintelui Vladimir Putin. În luna iunie, el descria votul asupra reformei constituționale din Rusia – în urma căruia actualul șef de stat are dreptul să mai candideze pentru alte două mandate și să rămână în funcție până în anul 2036– drept o „lovitură de stat” și o „încălcare a constituției ruse”.

Kira Yarmysh, responsabila lui Alexei Navalny pentru relația cu presa, a scris pe Twitter: „În această dimineață, Navalny revenea la Moscova, de la Tomsk. În timpul zborului, s-a simțit rău. Avionul a făcut o aterizare de urgență la Omsk. Alexei a fost intoxicat cu otravă. Chiar acum mergem la spital”.

„Suspectăm că Alexei a fost otrăvit cu ceva ce i s-a amestecat în ceai. Este singurul lucru pe care l-a băut de azi dimineață. Doctorii au spus că agentul toxic s-a absorbit mai rapid cu ajutorul lichidului cald. În acest moment, Alexei este inconștient”.

Ulterior, Kira Yarmysh a anunțat că Alexei Navalny, fondatorul Fundației Anticorupție, se află la terapie intensivă.

Agenția de presă TASS susține că Spitalul de Urgență din Omsk a confirmat internarea lui Nalvany, precum și că are probleme serioase. Imaginile de pe rețelele sociale îl înfățișează pe o targă, pe pista aeroportului, pe când era dus spre ambulanță.

În organismul lui Alexei Navalnyar fi fost găsită o substanță mortală, periculoasă și pentru cei din jur

Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție (FBK) create de Alexei Navalny, susține că în trupul activistului a fost depistată o substanță mortală, al cărui nume este păstrat secret din cauza misterului care învăluie situația, potrivit tvrain.ru.

Mai mult decât atât, potrivit acelorași afirmații, substanța ar fi „periculoasă” și pentru ceilalți, iar medicul-șef de la spitalul din Omsk a fost informat despre depistarea sa în organismul lui Alexei Navalny de către un reprezentant al poliției locale de transport.

Directorul FBK susține că, în aceste condiții, toți cei din jurul lui Alexei Navalny ar trebui să poarte costume de protecție împotriva substanțelor chimice.

Alexei Navalny a fost arestat de autorități în mai multe rânduri, dar susține că totul este o persecuție politică

Alexei Navalny și-a construit numele prin expunerea faptelor de corupție comise de oficiali ruși. El a catalogat formațiunea Rusia Unită a lui Vladimir Putin drept „partidul infractorilor și hoților”.

În anul 2011, Alexei Nalvany a fost arestat și încarcerat timp de 15 zile, pe fondul manifestațiilor izbucnite ca urmare a victoriei obținute de Rusia Unită la alegerile parlamentare. Protestatarii susțineau că partidul președintelui Vladimir Putin ar fi fraudat scrutinul.

În anul 2013, el avea să fietrimis la închisoare din nou, fiind acuzat de delapidare, dar a ieșit după scurtă vreme.

Navalny a încercat să se înscrie în cursa prezidențială din 2018, dar participarea la alegeri i-a fost interzisă pe motiv că ar fi comis fraude în trecut. Din nou, el a negat acuzațiile și a susținut că tot ce i se întâmplă are motivații politice.

Un an mai târziu, în 2019, Alexei Navalny a fost reținut din nou, iar în cele din urmă a primit 30 de zile de închisoare, pentru că a organizat proteste neautorizate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”