Ludovic Orban, despre „pseudo-moțiunea” depusă de PSD: E o colecție de minciuni fără precedent în istoria moțiunilor. Declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament (VIDEO)

Ludovic Orban, despre „pseudo-moțiunea” depusă de PSD: E o colecție de minciuni fără precedent în istoria moțiunilor. Declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament  (VIDEO)
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, prim-ministrul României, a oferit o primă reacție la acuzațiile pe care PSD le aduce Guvernului prin moțiunea de cenzură citită joi, în plenul reunit al Parlamentului, de senatorul social-democrat Lucian Romașcanu. Cu această ocazie, premierul a anunțat că liberalii au luat decizia de a declanșaun conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament referitor la depunerea documentului. „Din punctul nostru de vedere, litera și spiritul Constituției ducla o concluzie foarte clară, și anume că moțiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară. Sesiunile extraordinare se convoacă în vacanța parlamentară”, a explicat el.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Dați-mi voie să spun câteva cuvinte despre această pseudo-moțiune. Eu asemenea colecție de minciuni, de date falsificate, o asemenea moțiune manipulatorie nu am văzut niciodată în istoria moțiunilor de cenzură, în 30 de ani.Deci aici sunt niște minciuni gogonate, care sunt contrazise de orice statistică oficială.
  • Vă dau exemplu. Milionul de șomeri – la ora actuală, în România, la data de 10 august, numărul de angajați cu contract de muncă este 5.589.435, față de numărul de angajați la 1 ianuarie 2020, de 5.582.009. Adică noi avem, în România, la data de 10 august, mai mulți cu 7.400 de angajați față de data 1 ianuarie, înainte de debutul crizei economice provocate de pandemie.
  • Minciuna gogonată privitoare la salariul net, că a scăzut salariul net. Depinde cum compari. Dacă compari mere cu pere, niciodată nu se face comparație o lună din an raportată la luna decembrie. Întotdeauna, în toți anii, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu mediu net, pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri șamd. Calculul se face lună la lună. Luna iunie a anului 2020 raportat la luna iunie a anului 2019. Dacă facem această comparație – și este foarte important pentru oameni să știe – în România, salariul mediu net în iunie 2020 este de 3.298 de lei, iar în iunie 2019, când era la putere PSD, în creștere economică, fără pandemie, fără criză economică, an în care practic a fost o conjunctură economică extrem de favorabilă, salariul mediu net în iunie 2019 era 3.142, adică noi am crescut, Guvernul PNL a crescut cu 5%, cu 156 de lei salariul mediu net, iar ei vorbesc de scăderea salariului mediu net.
  • Cum să treci într-o moțiune de cenzură că au fost opt zile fără posibilitate de carantinare? Orice om poate să vadă data la care s-a publicat în Monitorul Oficial motivarea Curții Constituționale, prin care a fost declarată neconstituțională – nu ordinul ministrului Sănătății – ordonanța de urgență aprobată prin lege, care permitea izolarea și carantinarea, Ordonanța nr. 21, ordonanță emisă în guvernare PSD și aprobată de Parlament în majoritate parlamentară PSD, cu președinte al Camerei Deputaților… Aici nu este vorba despre cele trei zile din trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă. Este vorba de minciuna gogonată înscrisă de acești indivizi, care nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă comunicarea publică și seriozitatea în fața cetățenilor români, care mint că au fost numai opt zile fără posibilitate de carantinare.
  • Oricine se poate uita, data când s-a publicat în Monitorul Oficial și data când a intrat în vigoare Legea 136, Legea carantinei și izolării. (…) Noi 20 de zile n-am avut posibilitatea, din cauza deciziei Curții Constituționale luată de judecătorii puși de PSD la Curtea Constituțională în frunte cu Dorneanu, să dispunem o măsură de a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate sau de persoanele de contact, care erau rezultate în urma anchetelor epidemiologice. Este vorba de aproximativ 5.000 de români infectați în perioada respectivă și de aproape 50.000 de oameni care erau în anchetele epidemiologice.
  • Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este fără precedent, în 30 de ani, și aici gândiți-vă în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani. Să depui moțiune de cenzură în vacanța parlamentară… Până acum, toate moțiunile de cenzură care au fost depuse au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară. Mai mult decât atât, într-o sesiune au depus moțiunea, într-o sesiune voiau să citească moțiunea – sigur, s-au prins pe ultima sută de metri și au prelungit, înainte de citirea moțiunii de cenzură, sesiunea parlamentară care fusese convocată doar pentru data de 20, prin decizia Birourilor Permanente Reunite, și doar pentru citirea moțiunii, și probabil voiau, în a treia sesiune extraordinară, să și dezbată și să voteze moțiunea de cenzură. O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale, o asemenea tratare în bășcălie a unei instituții fundamentale, în care noi credem, care este o instituție democratică, cum este instituția moțiunii de cenzură, eu n-am întâlnit la niciun fel de partid în ultimii 30 de ani.
  • Ca atare, invocăm conflictul. Din punctul nostru de vedere, acest lucru trebuie clarificat. Din punctul nostru de vedere, litera și spiritul Constituției duce la o concluzie foarte clară, și anume că moțiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară.

Senatorul Lucian Romașcanu (PSD) a citit moțiunea de cenzură, joi, în plenul reunit al Parlamentului

Poziția premierului Ludovic Orban vine în replică la moțiunea de cenzură depusă de PSD, care a fost citită de senatorul Lucian Romașcanu, joi, în plenul reunit al Parlamentului. Printre altele, social-democrații reproșează Guvernului că „a pierdut controlul pandemiei”.

„După primul caz confirmat în România, președintele Iohannis ne asigura că noul virus provoacă adoar simptome ușoare ca într-o simplă răceală și certa presa că difuzează știri alarmiste despre gravitatea pandemiei. Acea „simplă răceală” s-a dovedit însă o criză sanitară fără precedent, o pandemie pe care oficialii guvernamentali au refuzat mult timp să o accepte, fiind mult mai preocupați de alegerile anticipate.Reamintim aici că la demiterea Guvernului Orban 1, cu 261 de voturi pentru, în Parlament se conturase o nouă majoritate, care ar fi putut asigura o bună guvernare a țării. Dar nu țara era importantă pentru Klaus Iohannis, ci PNL. Nu sănătatea românilor era prioritatea sa, ci avantajele electorale pentru partidul său”, se arată în deschiderea moțiunii citite de senatorul Lucian Romașcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)