Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe cei care au votat în Parlament dublarea alocațiilor să își doneze o parte din venituri. Totodată, Florin Cîțu anunță că dublarea se va face în etape și că nicio țară europeană nu a luat o asemenea măsură în plină criză.
„În aceste condiții, în care veniturile la buget au scăzut datorită faptului că economia a fost închisă, am găsit resurse de a crește alocațiile cu 20%. În același timp au fost alocate resurse suplimentare pentru părinții care stau acasă cu copiii și am prelungit acest lucru și pe perioada vacanței. Au mai fost și alte ajutoare în această direcție. Dar pentru acest an, zic că efortul de 600 de milioane de lei, această creștere de 20% pe ultimele luni ale anului, bani care nu au fost niciodată în bugetul pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanțare, deci parlamentarii au votat și au spus: găsiți resurse, neconstituțional, am găsit resurse pentru 20%”, a spus Cîțu la Digi 24.
Ministrul a dat asiguri că dublarea alocațiilor se va face, dar eșalonat și îi îndeamnă pe parlamentarii care au votat pentru dublare să își doneze veniturile. „Dar alocațiile vor fi dublate, aceasta e promisiunea pe care o fac. Alocațiile vor fi dublate eșalonat, pe etape, dar vor fi dublate”, a adăugat ministrul.
El a lansat o provocare pentru parlamentarii care au votat dublarea alocațiilor. „O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că știam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheța salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să știți că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulți bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a spus ministrul.
Reamintim că, miercuri, Camera Deputaților a respins în calitate de for decizional Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august. Decizia a fost luată cu 166 de voturi „pentru”, 63 de „împotrivă” și 29 de abțineri. Săptămâna trecută, și Senatul a respins proiectul de lege. Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președinte, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate.
La rândul său, Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă cănu este firesc ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică. Cu toate acestea, Guvernul va majora alocațiile și pensiile în măsura în care bugetul permite acest lucru.