Parlamentul a respins OUG privind majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii: Dacă legea va fi promulgată de președinte, alocațiile se dublează de la 1 septembrie

Parlamentul a respins OUG privind majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii: Dacă legea va fi promulgată de președinte, alocațiile se dublează de la 1 septembrie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a respins, miercuri, în calitate de for decizional, Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii, începând din 1 august. Decizia a fost luată cu 166 de voturi „pentru”, 63 de „împotrivă” și 29 de abțineri. Săptămâna trecută, și Senatul a respins proiectul de lege. Asta înseamnă că, dacă legea va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis, va rămâne în vigoare dublarea alocațiilor.

Ordonanța de urgență privind creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 august, respinsă de Camera Deputaților

Înainte de votul din plen de miercuri, deputații liberali au cerur retrimiterea proiectului de OUG la Comisia de muncă pentru încă două săptămâni, solicitare care a fost respinsă.

Ordonanța de Urgență respinsă de Parlament a fost adoptată de Executiv pe 29 iulie. Actul normativ prevede o creștere a alocațiilor cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, Guvernul a prevăzut alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, pentru anii 2021 şi 2022.

Pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins amânarea dublării alocațiilor copiilor. Judecăorii de la CCR au decis atunci, în unanimitate, că este constituțională legea prin care este respinsă Ordonanța de Urgență Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor. Practic,CCRa respins sesizarea Guvernului cu privire la acest act normativ.

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuaruie a acestui an. Ulterior, Guvernula adoptato Ordonanță de Urgență prin caredublarea alocațiilor pentru copii se amână până la 1 august.

Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Klaus Iohannis, despre creșterea alocațiilor:Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare

În conferința de presă pe care a susținut-o miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este firesc ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică. Cu toate acestea, Guvernul va majora alocațiile și pensiile în măsura în care bugetul permite acest lucru.

”Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a săus Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`