Angajaţii din HoReCa protestează miercuri în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează. Ei solicită în continuare redeschiderea restaurantelor şi au mai găsit şi alte cereri pentru Guvern.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că momentan nu este cazul redeschiderii restaurantelor din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19.
Inquam Photos / Octav Ganea
Angajații din HoReCa vor sã forțeze mâna guvernului sã deschidã restaurantele, chiar dacã suntem în plinã pandemie, iar o astfel de relaxare ar duce la o înmulțire fãrã control a cazurilor de infectare. Ba, mai mult, cei din industria ospitalitãții vor sã scape și de alte mãsuri de protecție.
„Solicitările noastre pentru Guvern sunt redeschiderea interioara de restaurante cu un anumit protocol sanitar. Cerem Guvernului ca mânușile să nu fie purtate în mod obligatoriu. (…) Guvernul să facă o campanie de informare prin care oamenii sa inteleaga ca își pot desfășura activitatea și viata socială fara nicio problemă, atata timp cat respecta reg ulilecare sunt impotriva raspandirii Covid”, a spus Daniel Mischie, președintele HORA.
Inquam Photos / Octav Ganea
De asemenea, oamenii din HORECA mai vor și niște compensații.
„Noi trebuie sa primim anumite compensatii. Atat angajatii ,cat si operatorii din aceasta industrie”, completează Mischie.
În contradicție cu așteptãrile angajaților Horeca, ministrul Sãnãtãții Nelu Tãtaru a transmis cã în acest moment, „încã nu este cazul” redeschiderii restaurantelor în spaþiu închis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA) a transmis o scrisoare descrisă premierului Ludovic Orban, cu privire la situația din domeniu, prin careîşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea COVID-19în industria ospitalităţii, efecte care se resimt la nivel mondial, în toată industria turismului.
Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizaţiile membre in APT (Alianţa Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiţii) – 0,74%.
În plus, în document se susținecă redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a condus la o creştere a numărului de persoane infectate.
La începutul lunii trecute, premierul României sublinia, în direct pe B1 TV, că Guvernul are „disponibilitatea” să redeschidă restaurantele, „în măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa”.â
Ludovic Orban declara că trebuie să fie formată „o echipă de lucru care să fie direct implicați, alături de reprezentanți INSP, ANSVSA, reprezentanții Ministerului Economiei, astfel încât să convenim niște reguli, împreună, reguli pe care să nu trebuiască să le impunem numai noi, cu forța, prin intermediul autorității instituțiilor statului, și să fie niște reguli care să fie convenite, să fie acceptate de ei și în care, împreună, să ne angajăm să respectăm aceste reguli, până la urmă fiind și în interesul lor, pentru că dacă ei dau un semnal clar că orice client care intră în restaurant nu este în pericol să se infecteze, sunt respectate condițiile acestea, își cresc atractivitatea restaurantelor pentru clienți”.
Cât despre terasele unde nu au fost respectate normele și recomandările de siguranță sanitară, prim-ministrul a subliniat că deși se încearcă transmiterea unui mesaj ferm prin controale, sancțiuni, amenzi și suspendări de autorizații, „autoritățile statului nu pot fi prezente în fiecare terasă”.
Inquam Photos / Octav Ganea