CORONAVIRUS | Virgil Musta: O zi de spitalizare poate salva viaţa persoanelor testate pozitiv

CORONAVIRUS | Virgil Musta: O zi de spitalizare poate salva viaţa persoanelor testate pozitiv
Foto: Facebook

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat, miercuri, că o zi de spitalizare a persoanelor care sunt testate pozitiv cu noul coronavirus le poate salva viaţa.

Virgil Musta: O zi de spitalizare poate salva viaţa celor infectați cu SARS-CoV-2

Medicul a precizat că oamenilor diagnosticați cu Covid-19, în spital, li se administrează imediat tratamente personalizate împotriva bolii, fără de care maladia poate evolua rapid spre forme severe.

El a reamintit, potrivit Agerpres, că orice persoană depistată ca fiind infectată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minim 24 de ore în spital pentru evaluare, perioadă în care i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19. În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar Bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.

Potrivit lui Virgil Musta, în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.

”Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă”, a afirmat el.

Medicul a mai spus că elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

”Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta, despre prevenirea răspândirii pandemiei: Nu sunt alte soluții miraculoase decât respectarea celor 3 reguli de aur

Virgil Musta a mai declarat, luni seară, că nu există soluții miraculoase pentru stoparea coronavirusului, decât respectarea celor 3 reguli, respectiv distanțarea, purtarea măștii și igiena. În caz contrar, potrivit doctorului, secțiile de terapie intensivă nu vor putea face față numărului mare de pacienți.

„Singura soluție cred că e să încercăm să explicăm în fiecare zi oamenilor că nu sunt alte soluții miraculoase decât respectarea celor 3 reguli de aur- distanțarea socială, purtarea măștii și igiena. Dacă nu înțelegem aceste lucruri și nu le vom respecta, degeaba încercăm să creștem capacitatea secțiilor de terapie intensivă, pentru că la un moment dat ele nu vor face față numărului mare de cazuri și de forme severe”, a precizat el.

Bilanțul infectărilor cu SARS-CoV-2 din România

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, miercuri, în raportul zilnic, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 1.409 de noi cazuri de COVID-19, dintr-un total de 24.307 de teste efectuate în același interval.

De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 624 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 32 de pacienți cu COVID-19 au decedat de marți până miercuri, ora 13.00. În acest moment, la ATI sunt internate 480 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`