Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat că vineri va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național, când va fi stabilit calendarul de vot al moțiunii de cenzură. Orice zi în plus cu Guvernul Orban, susține social-democratul, „este o pierdere pentru țară, atât sanitar vorbind, cât și economic”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„S-a decis ca vineri să existe un alt Comitet Executiv Național”, a afirmat Lucian Romașcanu, miercuri, la capătul ședinței Comitetului Executiv Național. Întrebatce urmează să se stabilească la întrunirea de vineri, senatorul PSD a răspuns: „Principalul subiect, în afară de organizarea congresului care va fi a doua zi și care probabil va avea nevoie de câtevamici detalii de pus la punct, va fi stabilită data sau calendarul de vot al moțiunii de cenzură”.
Întrebat pentru ce dată și-ar dori PSD să programeze votarea moțiunii de cenzură, demnitarul social-democrat a afirmat: „Noi ne dorim să votăm cât mai repede, pentru că în momentul acesta orice zi în plus cu Guvernul Orban este o pierdere pentru țară, atât sanitar vorbind, cât și economic, deci sperăm ca vineri să se valideze un calendar care să fie în linie cu această dorință”.
Premierul Ludovic Orban anunțase cu o zi în urmă, marți, că PNL ar putea invoca un conflict juridic de natură constituțională, în condițiile în care, în cei 30 de ani de postdecembrism, niciun partid politic din România n-a depus moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare.
Întrebat dacă PSD este de părere că ar fi constituțional ca o moțiune să fie depusă și citită într-o sesiune extraordinară, dar votul să se desfășoare abia în cea ordinară, Lucian Romașcanu a explicat: „Din punctul nostru de vedere, suntem în litera și spiritul Constituției și se pare că și PNL a realizat acest lucru, având în vedere că domnul Orban a anunțat acum câteva minute că nu se vor mai adresa Curții cel puțin deocamdată. În Constituție nu se face diferența între acțiunile întreprinse într-o sesiune ordinară sau extraordinară. Ea este extraordinară doar prin nume. Ea este o altă sesiune a Parlamentului, iar vacanța este suspendată în această perioadă și se lucrează în condiții normale, deci în momentul în care depunem această moțiune o facem cu legea de partea noastră. Chiar dacă s-ar considera o prelungire a sesiunii ordinare din primul semestru, oricum am fi în lege, pentru că acolo, în articolul din Constituție, se spune că dacă am semnat o moțiune care a picat, nu mai avem voie să mai semnăm încă una. Moțiunea din sesiunea trecută a fost trecută, deci suntem îndreptățiți să mai semnăm o moțiune. Repet, sesiunea extraordinară este o altă sesiune a Parlamentului, cu tot ce implică această sesiune”.