Ministerul Sănătății a publicat proiectul cu măsurile sanitare și de protecție necesare pentru începerea școlii

Ministerul Sănătății a publicat proiectul cu măsurile sanitare și de protecție necesare pentru începerea școlii

Ministerul Sănătății a publicat marți seară noaptea proiectul de ordin de ministru care conține măsurile care ar putea fi luate pentru începerea școlii în siguranță de pe 14 septembrie.

Potrivit proiectului, care se află momentan în dezbatere publică, se dorește reluarea cursurilor în condiții cât mai normale, dar cu măsuri de protecție stricte. 

„Cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial. Credem în educație! De aceea, ne dorim reîntoarcerea tuturor elevilor în clase, cu măsuri stricte de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2. „, se arată în document. 

 

 

Măsurile esențiale pentru prevenirea și limitarea infectării în școli

 

 

Principala măsură care va intra în vigoare odată cu redeschiderea școlilor este purtarea obligatorie a măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal precum și pentru întregul personal al unității de învățământ, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației în spații închise. Importantă este și igiena riguroasă a mâinilor, curățenia și dezinfecția în unitățile de învățământ, separarea și limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preșcolarilor și elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecția cu Sars-Cov-2 sunt măsuri esențiale de prevenție.

Printre măsurile care se vor aplica în instituțiile de învățământ odată cu începerea anului școlar se numără:  

  • Igienă riguroasă a mâinilor
  •  Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ
  • Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ
  • Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite
  • Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile
  •  Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă
  • În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă
  •  Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2 
  • Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familie

 

 CITEȘTE ÎNTREGUL DOCUMENT AICI 

 

Pregătirea unităților de învățământ, înainte de deschidere anului școlar

 

 

Potrivit metodologiei, urmează ca fiecare  unitate de învățământ să identifice spațiile care pot fi folosite pentru desfășurarea acivității didactice, dar și spații pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.

Organizarea în sălile de clasă și așezarea băncilor trebuie să se facă astfel încât să se asigure distanțarea fizică de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situația în care distanțarea fizică nu poate fi asigurată.

În plus, sunt prevăzute și crearea unor circuite funcționale, organizarea spațiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane, asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție, asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și personal și instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri.

 

 

Responsabilitățile părinților 

 

 

În prima zi de școală, preșcolarii, elevii și personalul didactic vor prezenta o declarație pe proprie răspundere. Unitatea de învățământ va informa părinții elevilor în legătură cu obligativitatea prezentării declarației pe proprie răspundere la revenirea în școli. Declarațiile pe proprie răspundere vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceștia le vor preda cabinetului medical școlar.

Părinții sunt rugați să nu își trimită copii la școală dacă observă că au temperatură mai mare de 37,3 C sau simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăți în respirație – scurtarea respirației, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase.

Nu au ce căuta la școală nici elevii confirmați cu infecție cu Sars-Cov-2, aflați în perioada de izolare la domiciliu sau cei care sunt declarați contacți apropiați ai unei persoane infectate cu Sars-Cov-2. 

 

Programul după care vor funcționa școlile de la toamnă

 

Este posibil ca începerea cursurilor să se facă la intervale orare diferite astfel încât să se evite aglomerările la intrare și la ieșire în pauze.

 

Ce se va întâmpla în timpul pauzelor

 

Intervalele aferente recreațiilor vor putea fi stabilite în mod eșalonat pentru fiecare clasă în parte, acolo unde este posibil și va fi evitată crearea de grupuri de elevi din clase diferite.

Elevii vor fi supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanțării fizice și vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt).

Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte și vor fi evitate structurile de joc ale căror suprafețe de contact nu pot fi dezinfectate.

Nu vor fi utilizate băncile sau scaunele exterioare, dacă nu sunt dezinfecatate și vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței dintre elevi. 

Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).

 

 

Direcția de Sănătate Publică Județeană și a Municipiului București va avea obligația ca până pe data de 7 septembrie să informeaze  Inspectoratul Școlar Județean și al Municipiului București, Comitetul Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență  cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități. Până pe 10 septembrie, se va emite o hotărâre privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`