Guvernul Orban s-a reunit în ședință, vineri, la Palatul Victoria, și ar putea adopta proiectul de ordonanță pentru aplicarea rectificării bugetare, dar și alte propuneri de acte normative. Printre măsurile analizate de cabinetul liberal se numără și o serie de inițiative referitoare la desfășurarea noului an școlar, dar și hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Doamna ministru al Educației va propune, astăzi, un proiect de lege și o ordonanță de urgență. Proiectul de lege vizează deblocarea concursurilor pentru posturile vacante de personal didactic și nedidactic și, de asemenea, pentru asistenți și medici de medicină școlară”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan, în debutul ședinței de Guvern.
În replică, prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat că „aici trebuie să avem o evaluare din partea inspectoratelor școlare pentru fiecare școală, prin care să se stabilească care este necesarul de personal suplimentar, indiferent că e vorba de personal didactic, personal nedidactic sau personal medical, medici și asistente. Trebuie să avem cât de cât o evaluare, ca să putem să fundamentăm în proiectul de lege. Aș merge pe varianta proiectului de lege”.
La rândul său, Raluca Turcan a explicat că „proiect de lege, pentru a nu fi probleme, prezintă de fapt o derogare. Conține acest proiect de lege o derogare de la Legea privind instituirea stării de alertă, Legea 55, votată în Parlament, și tot prin acest proiect de lege se stabilește cadrul prin care se pot suspenda cursurile în situație de focar sau de extindere epidemiologică, tot pentru că ar putea fi considerată o măsură restrictivă și să nu fie interpretată de Curtea Constituțională intervenția noastră prin OUG. Așadar, mergem pe varianta proiect de lege”.
„Tot Ministerul Educației va propune o OUG care să reglementeze predarea online în situația în care se va ajunge să se opteze pentru această formă de predare. Tot astăzi, Ministerul Muncii va supune dezbaterii o OUG pentru plata zilelor libere pentru părinți în situația suspendării cursurilor sau închiderii școlilor. Pe modelul Legii 19, așa cum s-a întâmplat pe perioada stării de urgență”, a mai adăugat vicepremierulRaluca Turcan.
Jumătate de milion de tablete și laptopuri vor fi cumpărate din fonduri europene, pentru autoritățile locale.
„Avem câteva proiecte legislative. Decontare pentru 500.000 de laptopuri și tablete de 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru autoritățile locale. 50 de milioane de euro pentru decontarea către autorități pentru produse de igienă și protecție sanitară și 25 de milioane de euro pentru decontarea pentru achiziționarea containere unde nu există rețea de apă sau structura nu permite organizarea cursurilor.
Deblocarea concursurilor pentru posturile de personal didactic și nedidactic, dar și asistenți medicali. În cadrul acestui proiect de lege se va prevede și modul în care se va sista programul școlar în caz de focar, dar și cum se va preda online. Ministerul Muncii va supune o OUG pentru plata zilelor libere pentru părinți, pe perioada de suspendare a cursurilor”, a declarat Raluca Turcan.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat proiectul de rectificare bugetară, joi, și a anunțat suplimentări de resurse în mai multe sectoare, dar și că pensiile vor fi majorate. Ulterior, în direct pe B1 TV, consilierul de stat Tănase Stamule a precizat că procentul de creștere va fi de 14%.
„Din primul moment am spus căvom crește pensiile în 2020. Astăzi trebuie să venim în fața dumneavoastră, să vă spunem că, da, în România vom crește pensiile în 2020. Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie pe care am avut-o vreodată. PSD niciodată nu a mărit pensiile cu această sumă, deși a avut perioade de creștere economică una după alta trei ani de zile – nu datorită lor, datorită contextului economic internațional – și tot nu a mărit pensiile cu această sumă”, spunea Florin Cîțu.