Spania închide cluburile de noapte și restricționează fumatul pe stradă. Regatul se confruntă cu noi focare de COVID-19

Spania închide cluburile de noapte și restricționează fumatul pe stradă. Regatul se confruntă cu noi focare de COVID-19
foto: Pixabay

Guvernul Pedro Sanchez a decretat, vineri, închiderea discotecilor și a cluburilor de noapte pe întreg teritoriul Spaniei, a anunțat Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății, la capătul unei reuniuni de urgență cu reprezentanții comunităților autonome din regat, convocată pe fondul resurgenței focarelor de infecție, potrivit El Pais.

Spania închide cluburile de noapte și restricționează fumatul pe stradă

Mai mult decât atât, noul set de restricții stipulează și că barurile și restaurantele se vor închide cel târziu la ora 01:00, fără să mai poată primi noi clienți după ora 12 noaptea. Totodată, fumatul în aer liber va fi interzis în situațiile în care nu se poate garanta păstrarea unei distanțe fizice de cel puțin doi metri între persoane – inițial, măsura fusese implementată doar în Galicia și Insulele Canare, dar, după cum intuia publicația spaniolă, a ajuns în cele din urmă să fie extinsă la nivel național.

„Vă anunț că am adoptat în premieră acțiuni coordonate în materie de sănătate publică și aceste mijloace au fost acceptate în unanimitate”, a declarat ministrul spaniol Salvador Illa. Mai exact, este vorba despre 11 măsuri noi, iar printre acestea se numără, de asemenea, nevoia de a garanta o distanță minimă de siguranță de 1,5 metri în localuri, fie că este vorba despre servirea la bar sau despre consumul la masă.

Cu această ocazie, se limitează și accesul în centrele sociale, unde fiecare rezident va putea fi vizitat de către o singură persoană și pentru o perioadă de cel mult o oră pe zi. O excepție de la regulă ar putea fi reprezentată de pacienții aflați „la finalul vieții lor”, a indicat ministrul spaniol al sănătății. Noii rezidenți ai centrelor vor fi testați pentru COVID-19.

„Botellonul” a fost interzis în Spania. Recomandările autorităților către populație

De restricții n-a scăpat nici celebrul „botellon” – renumita activitate de divertisment a poporului spaniol, considerată de unii chiar un fenomen, care presupune ca oamenii, în special cei tineri, să se strângă în locuri publice pentru a socializa și a consuma alcool. Astfel, „botellonul” a fost interzis pe întreg teritoriul Spaniei.

Nu în ultimul rând, Salvador Illa, ministrul spaniol al sănătății, a enumerat și o serie de recomandări pentru populație, care a fost îndemnată să își limiteze interacțiunile sociale la persoanele cu care obișnuiesc să trăiască, dar și să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane. Mai mult decât atât, demnitarul iberic a sfătuit actorii relevanți din sector să efectueze testări periodice în aziluri, astfel încât să se asigure că niciunul dintre angajați nu are COVID-19.

„Azi am căzut de acord în unanimitate asupra unor acțiuni coordonate pentru a controla transmiterea COVID-19. Este pentru prima oară în democrație, când sunt anunțate măsuri coordonate în materie de Sănătate care vor fi adoptate în comun de către toate comunitățile autonome și orașele autonome”, a subliniat Salvador Illa, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`