„USL nu a discutat vreodată şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea unor instituţii – DNA, ANI, Curtea Constituţională, CNSAS”, iar semnarea proctocolului CNSC-USL „nu înseamnă că platforma cu revendicările CNSC a fost acceptată”, au transmis joi reprezentanţii Consiliului National al Societăţii Civile, într-un comunicat de presă.
Aceștia spun că în 14 iulie conducerea USL a semnat un acord de principiu prin care şi-a manifestat „totala disponibilitate” pentru ca din 18 iulie să înceapă discuţii punctuale între reprezentanţi ai USL şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional ai Societăţii Civile
„Deoarece în cursul acestei zile (joi-n.r.) , au apărut materiale de presă care au prezentat tendenţios dialogul care a avut loc în ultima perioadă între USL şi CNSC, precizăm că acordul de principiu semnat de conducerea USL nu înseamnă că platforma cu revendicările CNSC a fost acceptată. Discuţiile începute în 18 iulie vor continua, prin întâlniri periodice, urmând a se aborda, punct cu punct, lista obiectivelor propuse. USL nici nu a discutat vreodată şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea vreunei instituţii – DNA, ANI, Curtea Constituţională, CNSAS -, aşa cum, în mod eronat, a apărut în unele publicaţii”, adaugă reprezentanţii Consiliului National al Societăţii Civile, potrivit Mediafax.
Liderii USL şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate au semnat un acord SECRET pentru desfiinţarea instituţiilor anticorupţie. Documentul este semnat de Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin în calitate de co-preşedinţi ai USL şi Mircea Dogaru din partea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Acordul a fost încheiat pe 13 iulie 2012 şi vizează desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţională de Integritate, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi Curţii Constituţionale. Victor Ponta califică drept intoxicare PDL, informația că ar fi semnat acest document.
În documentul secret publicat de Adevărul se arată ca obiective imediate: Dreptul la justiţie obiectivă prin interzicerea amestecului Executivului şi politizarea actului de justiţie, desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip, Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS, etc. Încredinţarea atribuţiunilor acestora structurilor statului deja existente.
De asemenea, se cere „abrogarea de urgenţă a Legii 283/2011” care a plafonat anumite salarii dar şi sporuri şi solde (în cazul militarilor). Apoi, alte privilegii… Se doreşte „stabilirea prin lege a dreptului la pensie militară anticipată, la vârsta de 45 de ani pentru militari”. Ponta şi-a dat acordul ca toţi revoluţionarii să recapete toate privilegile controversate care decurgeau din Legea Recunoştiinţei elaborată în 2004. Aceasta a fost amendată la începutul anului în sensul includerii unor filtre suplimentare pentru identificarea falşilor revoluţionari (şi nu au fost puţini). Se mai cere „anchetarea abuzurilor în serviciu săvârşite de demnitarii regimului Băsescu în guvernele Boc-Ungureanu”.
Premierul Victor Ponta a recunoscut că a semnat înțelegerea liderilor USL cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, prin care se stabilește desființarea tuturor instituțiilor de luptă împotriva corupției – DNA, Curtea Constituțională și ANI. (Vezi AICI documentele)
Însă, susține Ponta, el a semnat doar prima pagină din documentul respectiv, în timp ce neagă existența celeilalte părți din acest document, care conține exact punctele principale.