Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat, joi, că oamenii nu au motive întemeiate săse teamă de transmiterea noului virus Covid-19 prin alimente, după ce China a anunţat că a descoperit urme de coronavirus pe unele produse importate din Brazilia, transmite agenția de presă AFP.
”Nu credem că noul coronavirus poate fi transmis prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul şi pe ambalaje, a analizat sute de mii şi a găsit foarte puţin, mai puţin de zece cazuri pozitive”, a declarat expertul în sănătate, Maria Van Kerkhove.
Cu toate acestea, cercetătoarea Maria Van kerkhove confirmă faptulcă noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, care a declanșat o adevărată criză la nivel global, poate rezista pe suprafețe timp îndelungat, în cazul acestea nu sunt dezinfectate corespunzător.
”Știm că virusul poate rămâne pe suprafeţe puţin timp”şi ”am transmis instrucţiuni, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), cu privire la manipularea alimentară”în sector pentru ca lucrătorii să fie în siguranţă în mediul lor de lucru, a mai spus oficialul OMS.
”Oamenii nu trebuie să se teamă de hrană, nici de ambalajele alimentare sau de lanţurile alimentare”, a afirmat Michael Ryan, director pentru situaţiile de urgenţă sanitară la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
”Alimentaţia noastră, în ceea ce priveşte Covid, este sigură”, ”nu există nicio dovadă că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a afirmat el, amintind de precauţii de folosire („a te spăla pe mâini”, „a găti alimentele”). „Nu trebuie să amplificăm acest tip de informare”, a subliniat el. „Oamenilor le este destul de frică de pandemie”.
Autorităţile chineze au anunţat joi că au găsit o urmă de virus, în timpul unui control de rutină, pe aripi de pui congelaţi, probe prelevate marţi, dar şi pe ambalaje de creveţi importaţi din Ecuador.
Autorităţile locale din oraşul chinez Shenzhen, au detectat urme decoronavirusîntr-un lot de aripioare de pui congelate importate dinBrazilia, a transmis, joi, presa locală citată de agenția de presă EFE.
Reprezentanții Centrului local pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au anunțat că au găsit urmele pe suprafaţa unuia dintre produse şi că testele de acid nucleic viral prezent în probă au ieşit pozitive, transmiteziarului Global Times.
După descoperirea făcută de autoritățile sanitare, întregul personal care ar fi putut intra în contact cu produsul despre care se crede că a fost contaminat cu virusul ucigașa fost supus testelor pentru depistarea infecției cu noul virus COVID-19, care deocamdată au ieşit negative.
Conform jurnaliștilor de laGlobal Times,loturile vândute din acest produsau fost date în urmărire şi confiscate de autorităţi.
Responsabilii sanitari le-au recomandat oamenilorsă fie atenţi atunci când cumpără carne şi fructe de mare din import şi ”să fie precauţi pentru a reduce riscurile de infecţie” cu noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2.