EXCLUSIV // Câte „stele căzătoare” pot fi văzute într-o oră, în timpul Perseidelor din august 2020

EXCLUSIV // Câte „stele căzătoare” pot fi văzute într-o oră, în timpul Perseidelor din august 2020
FOTO: Pixabay.com

Fenomenele de „stele căzătoare” sunt cunoscute în toată lumea. Curentul de meteori Perseide, apare în fiecare an începând cu finalul lunii iulie și până în prima jumătate a lunii august. Faza maximă a acestui curent poate fi observată fie în noaptea dintre 12 spre 13 august, fie în cea de 13 spre 14.

Perseidele pot fi observate cu cohiul liber, dacă privești atent pe cer. În medie, specialiștii spun că în condiții ideale, se apot observa peste 100 de meteori într-o singură oră. Am discutat cu astronomul Adrian Șonca, din cadrul Observatorullui Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală, pentru a afla ce sunt perseidele, dar și care sunt condițiile în care oamenii pot admira fenomenul ce are loc anual:

„Stelele căzătoare”, ce sunt și când pot fi observate

Denumirea de „Stele căzătoare” este un termen pe care îl cunosște toată lumea. În realitate însă, fenomenele luminoase ce se petrec pe cer în prima jumătate a lunii august nu au legătură cu stelele.

Mici particule de praf, ce intră în atmosferă și dau energie aerului, iar acesta o reflectă sub formă de lumină, acestea sunt stelele căzătoare, sau meteori, în termeni științifici. Pământul, rotindu-se în jurul Soarelui dă peste acest praf, pe orbita unei comete. În fiecare an, când Pământul trece pe acolo, la o zi fixă, noi știm exact ziua, este maximul curentului. Termenul de „stea căzătoare” este unul învechit, fenomentul acesta luminos nu are legătură cu stelele.

Perseidele se cunosc de peste 100 de ani. Ele se produc în fiecare an, iar fenomenul deja nu ar trebui să mai mire pe nimeni. Dacă cineva dorește să vadă „stelele căzătoare” trebuie să se uite pe cer, undeva între sfârșitul lunii iulie și mijlocul lunii august, maximul fiind în fie în noaptea dintre 12 spre 13 august fie în următoarea”, a explicat astronomul Adrian Șonca, pentru B1.ro.

Oamenii pot vedea aproximativ 50 – 60 de perseide într-o singură oră, în condiții normale

Fenomenul este unul deja bine cunoscut, însă oamenii sunt surprinși în fiecare an de „ploaia de stele”. Specialiștii explică faptul că, în decursul unei ore, oamenii pot remarca până la 50 – 60 de meteori pe cer, în condiții normale.

În condiții ideale, se pot observa chiar și 100 de stele căzătoare într-o singură oră. Sigur că dacă oamenii petrec mai puțin timp admirând cerul, atunci și numărul de meteori observați va fi mai mic.

Anul acesta a fost în noaptea dinspre 11 spre 12 august, adică tocmai ce a fost maximul. Se spune că se pot vedea aproximativ 100 de meteori pe oră, dar în condiții ideale. În general se observă jumătate dintre acestea, oamenii care nu se pricep în astronomie și care își doresc doar să vadă ceva frumos nu au răbdare și văd și mai puține. În principiu, dacă te uiți timp de o oră pe cer sigur poți vedea 50 până la 60 de „stele căzătoare”. În mod normal, într-o noapte normală se văd doar 5 până la 6 pe oră, dar acum fiind maximul curentului se pot observa mai mulți”, a continuat să explice astronomul Adrian Șonca, pentru B1.ro.

Ploaia de stele poate fi admirată de oriunde

Unul dintre avantajele acestui fenomen, pentru spectatori, este faptul că „ploaia de stele” poate fi admirată de oriunde. Specialiștii explică nu există locuri în care vizibilitatea să fie mai bună sau mai rea.

„Planeta Pământ se mișcă în jurul Soarelui și trece printr-un nor de praf, nu contează unde te afli, fenomenul nu se vede dintr-un loc anume mai bine sau mai rău. Din toate locurile se vede bine, într-un dintre aceste două nopți. Deci nu contează, pentru că este un fenomen planetar, nu unul local”, a povestit astronomul Șonca pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”