Specialiștii în sănătate publică susțin că, peste o lună, în România s-ar putea înregistra peste 2.800 de cazuri de coronavirus și peste 70 de decese zilnic, dacă tendința actuală se menține. Prognoza mai arată că secțiile de Terapie Intensivă vor fi ocupate la capacitate maximă. Analiza a fost realizată pe baza datelor oficiale din perioada 18 martie – 8 august.
Specialiștii în sănătate publică au analizat mai mulți indicatori la nivel național, între care numărul de persoane testate pozitiv zilnic, cazurile active zilnic, persoanele vindecate zilnic, persoanele decedate zilnic, numărul pacienților COVID-19 internați zilnic, pacienți asimptomatici / cu forme ușoare ajunși zilnic în spitale și numărul celor ajunși zilnic la Terapie Intensivă.
Evoluția indicatorilor în perioada 1 iunie – 8 august și prognoza estimată pentru 8 septembrie arată că:
„Dupa 15.05.2020 tendinta evolutiei numarului de persoane confirmate zilnic s-a modificat, trecand de la usor descrescatoare la puternic crescatoare, consecinta probabila a relaxarii masurilor de control.
Dupa 10 iulie 2020 rata cresterii numarului persoanelor confirmate s-a accelerat foarte mult in contextul vidului legislativ privind izolarea si carantina
Capacitatea de raspuns a serviciilor de sanatate nu a fost depasita, desi tendinta numarului de pacienti Covid19 internati in ATI este una crescatoare”, susțin autorii analizei.
Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei de coronavirus, în România s-au înregistrat până acum 63.762 de îmbolnăviri și 2.764 decese. De la debutul epidemiei, cele mai multe infectări au fost raportate în București (7605) și Suceava (4769), iar cele mai puține în Satu Mare (134).
În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că va propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, Aceasta ar urma să expire pe 16 august.
Marți, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu coronavirus și a recomandat testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane. Printre ele se numără persoanele simptomatice, contacții apropiați cazurilor confirmate, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și / sau radioterapie, personalul de îngrijire din centre rezidențiale, precum și gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau care au fost contact direct cu un caz confirmat.