EXCLUSIV // Noi controverse privind raportarea bilanțului pandemiei. Deși numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut constant în România, numărul testelor este în scădere. Explicația INSP: „Ține de mai mulți factori”

EXCLUSIV // Noi controverse privind raportarea bilanțului pandemiei. Deși numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut constant în România, numărul testelor este în scădere. Explicația INSP: Ține de mai mulți factori
Foto: Hepta

EXCLUSIV // Deși numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut constant în România, în ultimele săptămâni, numărul testelor raportate zilnic a scăzut, de asemenea. Acest fapt atrage atenția, fie asupra lipsei îmbunătățirii capacității de testare, fie asupra lipsei voinței politice în ceea ce privește aflarea și prezentarea unei imagini clare a situației epidemiologice din țara noastră, consideră specialiștii din domeniul medical.

Avertismentul specialiștilor din domeniul medical

Octavian Jurma, medicul timișorean devenit cunoscut pentru predicțiile sale statistice complexe privind evoluția pandemiei de coronavirus a atras atenția pe pagina sa de Facebook că “și săptămâna aceasta, în primele două zile s-au făcut cu aproape 10% mai puține teste decât în primele două zile din săptămâna trecută”.

Potrivit acestuia, creșterea numărului de cazuri din ultimele două săptămâni are loc pe fondul unei scăderi a numărului de teste rT-PCR efectuate în România, fapt ce înseamnă “fie că nu mai putem, fie că nu mai vrem sa creștem numărul de teste”.

Cu alte cuvinte, fie scade capacitatea de a urmări epidemia, fie scade voința politică de a urmări epidemia.

Un indiciu pentru a doua ipoteză, consideră medicul timișorean, ar putea fi faptul că testele nu sunt raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, așa cum prevede Legea carantinei:

“Institutul Național de Sănătate Publică, pe toată perioada situației de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul național, are obligația de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate și numărul total de teste pentru cazurile noi și cazurile retestate, raportate separat, la nivel național și județean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.”

Ce spun reprezentanții INSP despre scăderea numărului de teste

Contactați de B1.RO, reprezentanții INSP au precizat că sunt mai multe cauze care pot explica scăderea numărului de teste aplicate în această perioadă:

“Depinde de cât s-a lucrat și cât s-a recoltat.Nu depinde de INSP, ci de numărul cazurilor, de laborator, de capacitatea de testare. Deci numărul testelor depind de mulți factori. Vorbim despre capacitatea efectivă de testare, dar și despre adresabilitatea către laboratoare, în funcție de ceea ce se întâmplă în general, de câți oameni sună și prezintă simptomatologie, de câți oameni apelează la prioretizarea de testare. Deci asta ține de mai mulți factori”, au precizat reprezentanții INSP.

Cum sunt raportate retestările

În luna iulie dezbateri aprinse au apărut în spațiul public referitoare la numărul de teste raportate zilnic. Mulți s-au întrebat în ce măsură sunt centralizate zilnic și testele aplicate succesiv asupra pacienților confirmați deja cu noul coronavirus pentru a vedea dacă între timp s-au negativat și s-au vindecat de COVID-19.

Contactat de B1.RO, Andi Manciu, consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României și responsabil pentru relația cu presa în cadrul Grupului de Comunicare Strategică a clarificat aceste aspecte.

Astfel, în ceea ce privește numărul cazurilor noi de coronavirus raportate zilnic, NU se iau în considerare pacienții care în trecut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și care în urma aplicării unor noi teste au rezultat că sunt în continuare pozitivi. De atunci, bilanțul zilnic prezintă separat atât cazurile noi de coronavirus, cât și cazurile pacienților retestați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”