Pierderi de memorie și demență. Cum poate duce COVID-19 la declinul creierului

Pierderi de memorie și demență. Cum poate duce COVID-19 la declinul creierului
Foto: Pixabay

Dintre toate modalitățile teribile prin care virusul SARS-CoV-2 afectează organismul, unul dintre cele mai insidioase este efectul pe care COVID-19 il poate avea asupra creierului.

Se stie că mulți pacienți care suferă de COVID-19 prezintă simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la delir, la un risc crescut de accident vascular cerebral. De asemenea, exista consecințe pe termen lungpentru creier, precum encefalomielita mialgică / sindromul de oboseală cronică și sindromul Guillain-Barre.

Aceste efecte pot fi cauzate de infecția virală directă a țesutului creierului. Dar dovezi tot mai mari sugerează acțiuni indirecte declanșate prin infiltrarea virusului in celulele epiteliale și sistemul cardiovascular. De asemenea, prin sistemul imunitar și inflamațiise poate ajunge la schimbări neurologice de durată după imbolnavirea de COVID-19, sustine Natalie C. Tronson, profesor asociat de psihologie, Universitatea din Michigan, potrivit theconversation.com.

Legătura dintre memorie și semnalele inflamatorii

Multe dintre simptomele pe care le atribuim unei infecții se datorează cu adevărat reactiei protectoare a sistemului imunitar. Un nas care curge în timpul răcelii nu este un efect direct al virusului, ci un rezultat al răspunsului sistemului imunitar la virus.

Acest lucru este valabil și atunci când te simți rău. Starea de rău generală, oboseala, febra sunt cauzate de activarea celulelor imune specializate din creier, numite celule neuroimune și semnale în creier.Aceste schimbări ale creierului și comportamentului, deși tracasante pentru viața noastră de zi cu zi, sunt extrem de adaptative și au beneficii imense. Prin odihnă, permiteți răspunsului imun care necesită energie să se refacă.

O febră face corpul mai puțin ospitalier față de viruși și crește eficiența sistemului imunitar. Retragerea socială poate ajuta la scăderea răspândirii virusului.Pe lângă schimbarea comportamentului și reglarea răspunsurilor fiziologice în timpul bolii, sistemul imunitar specializat din creier joacă, de asemenea, o serie de alte roluri.

De ce COVID-19 poate provoca simptome neurologice acute

Recent a devenit clar că celulele neuroimune care stau la baza conexiunilor dintre sinapsele creierului, care furnizează energie și cantități minime de semnale inflamatorii, sunt esențiale pentru formarea normală a memoriei.

Din păcate, aceasta oferă și un mod în care boli precum COVID-19 pot provoca atât simptome neurologice acute, cât și probleme de lungă durată asupra creierului.

În timpul bolii și inflamației, celulele imune specializate din creier devin activate, prezentând cantități vaste de semnale inflamatorii și modificând modul în care acestea comunică cu neuronii.Se creeaza astfel conditii atat pentru efecte cognitive pe termen scurt – precum delirul -, dar si potential pentru schimbari de durata ale memoriei, atentiei si cognitiei. Exista inclusiv riscul dementei si dezvoltarii de Alzheimer, odata cu trecerea timpului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:16 - România are cea mai mare inflație estimată pentru 2024, dublu față de media Uniunii Europene. Prețurile la noi cresc mai repede decât în orice alt stat din UE și vor continua să crească
20:14 - Cum și când a fost, de fapt, înmormântat Silviu Prigoană: “Au ajuns acolo, au tras chiar în fața cavoului familiei, care este imens, și l-au …”
19:45 - Marcel Ciolacu a anunțat că a primit acceptul pentru a face public actul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion: „Cine va face solicitare pe Legea 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie” (VIDEO)
19:40 - Bărbat din Bihor, arestat după ce a furat bani din mai multe biserici. Care este suma totală sustrasă și cum acționa hoțul
19:39 - Ciucă spune că are „dovada că trolling-ul AUR este susținut direct de către PSD” și acuză „o diversiune tip Potemkin, tipic KGB-istă”
19:31 - Ștefan Pălărie, după acuzațiile Elenei Lasconi: „Au existat și telefoane de amenințare, și au existat și telefoane de intimidare sau de propunere de retragere” (VIDEO)
19:05 - Posibilă fabrică de troli AUR fix în Casa Presei, sub numele fals de „Departamentul Antifraudă”. Descoperirea făcută de jurnalistul Ovidiu Vanghele și ce spune Marius Lulea, unul dintre fondatorii partidului (VIDEO)
18:57 - Alertă în Buzău. Patru persoane, prinse sub un mal de pământ. Pompierii au intervenit de urgență pentru a-i salva
18:57 - Unul dintre cele mai sărace județe din țară ar putea hrăni 2 milioane de români. În prezent, zona este prada secetei
18:34 - Bogdan Matei, după declarația lui Nicolae Ciucă privind vila din Aviatorilor: Este o nouă declarație hazlie a lui Ciucă. Vrea să mute atenția de pe ceea ce se întâmplă la nivel prezidențial și la nivelul candidaturii sale (VIDEO)