Protestele din Belarus și șansele regimului Lukașenko de supraviețuire, comentate de Armand Goșu în direct pe B1 TV: „Pare să fie începutul sfârșitului” (VIDEO)

Protestele din Belarus și șansele regimului Lukașenko de supraviețuire, comentate de Armand Goșu în direct pe B1 TV: „Pare să fie începutul sfârșitului” (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images

Istoricul Armand Goșu a comentat, luni seară, în direct pe B1 TV, evenimentele din Belarus, unde anunțul că președintele în exercițiu a câștigat un al șaselea mandat consecutiv a condus la proteste anti-regim de mare amploare. „Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko”, a spus specialistul în spațiul ex-sovietic.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Protestele din Belarus și șansele regimului Lukașenko de supraviețuire, comentate de Armand Goșu

Întrebat dacă protestele din Belarus arată semnele sfârșitului de regim sau lucrurile vor continua la fel ca până acum, Armand Goșu a răspuns: „N-au cum să continue cum au mers de 26 de ani încoace. Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko. Lukașenko va pleca într-o săptămână, două, o lună sau va pleca într-un an. Oricum e clar că este începutul unui proces de transfer a puterii. Pentru prima dată în istoria recentă a Belarusului, el este contestat de atât de multă lume. M-ați întrebat ce se întâmplă acum la Minsk – în aceste minute, la Minsk, tineri mai ales au ieșit din case, din acele cartiere-dormitor, unde sunt blocuri de locuințe doar, fără alte activități. De acolo se îndreaptă spre centrul orașului, în număr destul de mare. În aceste momente, din câte am putut să văd pe rețelele sociale, practic sunt trupele speciale ale Ministerului de interne (n.r. – din Belarus), care practic vânează, în jurul blocurilor, la intrarea în stațiile de metrou, aceste grupuri de tineri, încercând să le împrăștie. După noaptea trecută, în care s-au desfășurat proteste violente, în seara asta asistăm la continuarea acestor proteste. Ar putea fi un moment crucial în evoluția protestelor de la Minsk”.

Referitor la faptul că nici măcar tradiționala apropiere de Rusia nu pare să mai funcționeze pentru stabilitatea regimului, istoricul a explicat: „Nu mai funcționează, pentru că până la urmă Lukașenko este om politic, pe el îl interesează să se mențină la putere, să o mențină cu orice preț. Dacă Lukașenko simte nevoia să intre pe o partitură anti-rusească, anti-putinistă doar ca să se mențină la putere, el va face acest lucru. Relațiile între el și Putin nu au fost foarte cordiale în ultimii ani. Lukașenko personal, încă din momentul când a ajuns președinte la Minsk, a fost văzut de către opoziția comunistă, nostalgic sovietică, ca o alternativă la Boris Elțîn, o alternativă la Putin mai apoi. Vă dau exemplul cel mai recent. În 2008, când s-a pus problema că Putin nu mai candidează pentru al treilea mandat, că îi interzicea constituția (n.r. – Rusiei), și a făcut acel schimb de poziții cu Medvedev, în cadrul elitei moscovite a fost un lobby foarte serios pentru el”.

„În același timp, în momentul în care – acum, recent, în decembrie, la negocierile de la Sochi – a încercat Putin să împingă puțin mai mult agenda aceasta de strângere a legăturilor dintre Rusia și Belarus și transformarea uniunii într-un stat federal, într-un stat comun, până la urmă Lukașenko a fost cel care s-a transformat dintr-un pro-sovietic, pro-rus, pro-putinist într-un naționalist bielorus și ajungând recent, în ultimele săptămâni, la niște scene aproape neverosimile. Totuși, el a acuzat Rusia de intervenție brutală în treburile interne ale Belarusului. A acuzat Rusia că a trimis 33 de mercenari din Grupul Wagner ca să organizeze tulburări în contextul alegerilor prezidențiale din Belarus”, a mai spus el.

Armand Goșu, despre Belarus și calea democratizării, în direct pe B1 TV

Întrebat de Tudor Mușat de ce ar depinde ca Belarusul să intre pe o cale a democratizării, Armand Goșu a subliniat: „Depinde foarte mult de cum se vor termina aceste proteste. Dacă oamenii vor continua să iasă în stradă, dacă autoritățile… – de fapt, care e baza de putere a lui Lukașenko în acest moment? El nu are un partid politic serios în spate. El a transformat structurile statului bielorus în baza proprie de putere. Din aceste structuri ale statului, noi vedem că el nu mai e sigur de multe din aceste segmente ale lor. Singurul lucru care îl interesează pe el și în care crede el este KGB (n.r. – serviciul secret din Belarus) și trupele speciale ale Ministerului de interne (n.r. – din Belarus). Am văzut că astăzi inclusiv trupe ale Ministerului apărării (n.r. – din Belarus) au fost aduse în centrul Minskului, probabil în noaptea asta vor interveni și ele pentru prima dată. Pe el îl interesează structurile militarizate. Ele sunt baza lui de putere. Totuși, nu uitați că în spațiul ex-sovietic aceste structuri militarizate, când au de-a face cu politicieni slabi și foarte slabi, până la urmă ele renunță la a mai sprijini acești politicieni de care simt că nu mai au nevoie. Așa s-ar putea întâmpla cu Lukașenko”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`