EXCLUSIV // Energia verde în România. Ce pondere are în acest moment și care este obiectivul pentru 2030

EXCLUSIV // Energia verde în România. Ce pondere are în acest moment și care este obiectivul pentru 2030
sursă foto: solar-magazin.ro

Treptat, energia verde prinde din ce în ce mai mult teren, spre deosebire de energia convențională. Protejarea planetei și costurile mai mici pe termen lung sunt argumentele pro-schimbare.

Energia regenerabilă se referă la forme de energie produse prin intermediul unor procese naturale, precum lumina soarelui, vântul, apele curgătoare. În acest context, vorbim despre cele mai populare:energia solară, energia eoliană și energia apei (hidraulică, a mareelor și energia potențială osmotică). De asemenea, există și energia geotermică și de biomasă.

În acest moment, România se află în graficul Uniunii Europene cu privire la dezvoltarea energiei verzi: „Conform celor mai recente date EUROSTAT, în anul 2018, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în România a fost de 23.87%”, a transmis Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru B1.ro.

România și-a stabilit obiectivul pentru 2030

Pentru România, obiectivul de dezvoltare a energiei regenerabile este 30,7% pentru următorii 10 ani.

„Conform Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice, fiecare stat membru trebuie să transmită Comisiei Europene Planul National Integrat în domeniul Energiei și Schimbarilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030. PNIESC stabilește obiective și măsuri în sectorul energiei și schimbărilor climatice, printre care și contribuția de energie din surse regenerabile, pe care România a stabilit-o la 30.7% din consumul final brut de energie în 2030.

De asemenea, România a stabilit o traiectorie orientativă a ponderii energiei din surse regenerabile de 25.2% in 2022, 26.9% în 2025 și 28.4% în 2027. La acest moment, proiectul de PNIESC a fost pus în consultare publică”, a mai punctat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru B1.ro.

România se află în grafic, în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile

Potrivit datelor comunicate de Minister, România este cu un pas înainte, din acest punct de vedere.

„Conform datelor EUROSTAT din 2018, la nivelul Uniunii Europene, ponderea energiei din surse regenerabile a fost de 17.98% în consumul final brut de energie. Astfel, România are aproximativ 6% de energie din surse regenerabile peste media Uniunii Europene”, a declarat sursa citată pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară
21:29 - Tancoz Barna: Cu siguranță, dacă se menține acest trend de creștere a încasărilor la ANAF, putem să acoperim în mare parte deficitul bugetar din creșterile de venituri. ANAF a colectat în 2024 cu 70 de miliarde mai mult decât în 2023 (VIDEO)
21:13 - Mărturisirea emoționantă a unui bărbat care s-a aruncat în Dunăre pentru a recupera crucea. Cui i-a dedicat gestul
21:11 - Milioane de americani, afectați de fenomenele extreme din SUA. Ce recomandă autoritățile