UPDATE // Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul „10 august” spre judecare Tribunalului București

UPDATE // Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul „10 august” spre judecare Tribunalului București
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE, 10 august, ora 16 //Curtea de Apel București și-a declinat competența și a admis solicitarea șefilor din Jandarmerie de a trimite dosarul „10 august” spre judecareTribunalului București.

Curtea de Apel Bucureşti judecă, luni, cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August” față de șefii Jandarmeriei de la acea vreme. Sunt vizați maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Judecătorii analizează solicitarea la fix doi ani de la protestul din Piața Victoriei, reprimat brutal de către forțele de ordine. La finele lunii iunie, procurorul DIICOT Doru Stoica a decis clasarea acestei pări din dosar. Săptămâna trecută, însă, Giorgiana Hosu, procurorul-șef DIICOT, a anunțat că a infirmat clasarea. Aceasta este analizată acum de Curtea de Apel, care trebuie să o aprobe.

Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August”

Luni, Secţia I penală din Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul ”10 August” față de maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin. Vizat din nou va fi și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Conform deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces.

Cauza a fost dezbătută inițial pe 7 august, dar magistrații nu au reușit să ia o decizie. Atunci a fost respinsă cererea de abţinere depusă de judecătorul Ruxandra Grecu.

Dacă judecătorii vor decide redeschiderea anchetei, dosarul va fi declinat către Parchetul General, Secţia Parchetelor Militare.

Argumentele pentru care DIICOT vrea redeschiderea dosarului ”10 August”

În ordonanța prin care procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare se arată că procurorul DIICOT Doru Stoica, cel care s-a ocupat de caz, nu i-a citat pe șefii din Jandarmerie, nu a audiat vreo victimă sau vreun martor și nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar.

În decizia procurorului-șef al Direcției se mai arată că, deși din ordonața de clasare reiese că doar Laurențiu Cazan a coordonat acțiunile, înregistrările video aflate la dosar și declarațiile unor martori arată prezența la fața locului și a lui Ionuț Sindile, respectiv Sebastian Cucoș.
De asemenea, din ordonanța de clasare rezultă faptul că a fost analizată conduita șefilor din Jandarmerie după ora 23.08, când plângerile formulate și declarațiile martorilor arată clar că dispozitivele de jandarmi au folosit asupra mulţimii gazele iritant-lacrimogene încă de la ora 19.30.

După ce Curtea de Apel va aproba redeschiderea dosarului, șefii de atunci ai Jandarmeriei vor fi din nou acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Pe 10 august 2018 a avut loc un protest al Diasporei anunțat cu săptămâni bune înainte. Oamenii s-au strâns să manifestesteze împotriva guvernării PSD de la acea vreme, împotriva corupției și pentru continuarea luptei cu acest flagel. Situația a degenerat, însă, iar jandarmii au intervenit în forță. Peste 1.000 dintre persoanele prezente atunci în Piața Victoriei au depus plângeri penale, acestea fiind apoi reunite și declinate către DIICOT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025