Guvernul a crescut prin OUG veniturile în DSP-uri: Spor de 40% pentru membrii de comitet director și 30% pentru inspectorii sanitari

Guvernul a crescut prin OUG veniturile în DSP-uri: Spor de 40% pentru membrii de comitet director și 30% pentru inspectorii sanitari
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul PNL a adoptat, în ședința de vineri, o Ordonanță de Urgență care prevede un spor de 40% pentru membrii comitetului director din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) și un spor de 30% pentru inspectorii sanitari care fac controale. Ministerul Sănătății a transmis că actul normativ își propune să elimine inechități salariale pentru categorii de personal implicate în gestionarea cazurilor de coronavirus. Acesta a mai spus că rolul OUG mai e de a atrage personal calificat și de a-l menține pe cel actual, în condițiile în care numărul angajaților din aceste instituții este oricum redus.

Spor de 40% pentru șefii din DSP-uri și 30% pentru inspectorii sanitari. Ministerul Sănătății vorbește de eliminarea unor inechități salariale

„Actul normativ prevede eliminarea inechităţilor salariale şi ajustarea diferenţelor existente pe perioada stării de alertă constituită conform legii, pentru unele categorii de personal implicate în activităţi de gestionare a cazurilor infectate cu noul corornavirus în vederea asigurării capabilităţii de pregătire pentru un răspuns adecvat”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că rolul Ordonanței mai e de a atrage personal calificat și de a-l menține pe cel actual, în condițiile în care numărul angajaților din aceste instituții este oricum redus, și asta în plină epidemie de coronavirus, când România înregistrează tot mai multe cazuri de infectare.Joi seară, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în România sunt peste 300 de focare de coronavirus. Secretarul de stat a precizat că multe dintre aceste focare „sunt foarte limitate, sunt sub control”. Arafat a mai susținut că nu pot fi excluse „scenarii mai grele” și „măsuri mai drastice”, dat fiind că nu știm cum va evolua boala.

„În vederea asigurării capabilităţii de pregătire a direcţiilor de sănătate publică pentru gestionarea la nivel adecvat a infecţiilor cu noul coronavirus, se impune adoptarea unei măsuri de stimulare a personalului care desfăşoară pe durata stării de alertă activităţi de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ce mai prevede Ordonanța de Urgență adoptată vineri de Guvern

Ordonanța de Urgență mai prevede că, de la 1 august, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor COVID-19 trebuie să beneficieze de sporurile pentru condiţii de muncă peste limita minimă prevăzută legal.

Nivelul exact va fi stabilit de conducerea fiecărei unități medicale în parte, de comun acord cu sindicatele şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Sporurile se vor acorda la salariul de bază.

„Mai mult, actul normativ prevede ca, până la data încetării stării de alertă instituită din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, orele suplimentare efectuate peste programul normal de lucru de către personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică să poată fi plătite conform prevederilor art. 8 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020.Totodată, prin derogare de la prevederile art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017, se creează cadrul legal astfel încât indemnizația de detașare prevăzută la art. 19 din Legea nr. 136/2020 să poată fi plătită în cuantumul prevăzut legal”, precizează ministerul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`