Ziua internațională a pisicii. 5 lucruri pe care nu le știai despre cele mai răsfățare animale de companie

Ziua internațională a pisicii. 5 lucruri pe care nu le știai despre cele mai răsfățare animale de companie
sursa foto: pixabay

Pisicile sunt printre cele mai preferate animale de companie. Legătura dintre om și pisică datează de mai bine de 9.000 de ani, iar în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute. Ziua Internaţională a Pisicii este celebrată din anul 2002, iar interacţiunea cu aceste pufoșenii reduce stresul, alungă singurătatea şi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate.

De ce a fost aleasă data de 8 august drept Ziua internațională a pisicii

Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare — IFAW) și alte grupuri pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicilor, începând din 2002, pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile micilor feline și față de lupta împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.

Prin urmare, s-a hotărât ca această zi să fie 8 august, dar în alte părți, Ziua internațională a pisicii se sărbătorește într-o altă dată din an.

În unele părți din Europa, Ziua internațională a pisicii zi se ține la 17 februarie, iar în Rusia la 1 martie, iar în SUA se sărbătorește pe 29 octombrie.

În ceea ce privește pisicile negre, care, în unele părți din Europa, se consideră că aduc ghinion, acestea au propria lor zi internațională, ci anume Ziua internațională de apreciere a pisicilor negre, care se ține la 17 august.

În unele locuri pisicile negre au și ziua lor națională, Ziua națională a pisicii negre, care în Regatul Unit se ține la 27 octombrie.

5 lucruri pe care nu le știai despre pisici

În Egipt, uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte și îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de șoareci mumificați.

La moartea pisicii se ținea doliu, toată familia își rădea sprâncenele și plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influență directă asupra căsătoriei sau sănătății. În Evul Mediu, s-a schimbat relația dintre om și pisică: tendințele religioase și superstițiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei și diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic. Ulterior, secolul al XIX-lea a adus o cerere crescută a pisicilor de rasă.

Pisicile au intoleranță la lactoză

Cu toții am crescu cu ideea că pisicile adoră laptele și că le este chiar benefic, însă acest lucru este pe departe de a fi adevărat. Laptele, brânza, smântâna sunt alimente care nu le fac bine felinelor adulte pentru că acestea nu au capacitatea să digere lactoza.

Chiar dacă îi place să le consume, pisica riscă să sufere dereglări digestive. Ba mai mult, prin hrănirea cu lactate, animăluțul s-ar putea alege cu anumite alergii.

Indicat pentru pisici ar fi un lapte praf special care nu conține lactoză.

De ce aterizează pisicile mereu în picioare

Atunci când cade de la o înălțime mare, pisica își rotește corpul în aer, mai întâi partea din față, iar apoi partea din spate și aterizează în picioare.

Acesta este un instinct pe care îl au inclusiv pisoii mici de doar câteva săptămâni. Odată ce și-a rotit corpul în aer, pisica își arcuiește spatele pentru a atenua din șocul aterizării și va scoate ghearele pentru a evita să nu alunece pe suprafața pe care aterizează.

Pisicile nu simt gustul dulce

Poate ați observat că pisicile nu obișnuiesc să consume chestii care au gust dulce. Acest lucru nu se întâmplă din vina lor, ci din cauza faptului că nu simt gustul dulce.

Ele îşi iau energia din proteine, nu din carbohidraţi

Pisicile pot fi alergice la om

Nu doar oamenii pot fi alergici la pisici. Se poate întâmpla și invers. Acestea pot suferii de afecțiunii respiratorii din cauza prafului, fumului de ţigară sau mătreţii umane.

Potrivit unui studiu din 2005, citat de mentalfloss.com, astmul care afectează o pisică din 200 este cauzat de stilul de viaţă din vecinătatea omului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)