EXCLUSIV // De ce vor fi alegerile prezidențiale din Republica Moldova o miză specială pentru Moscova: „Rusia are nevoie de aliați, similar cazului Serbiei în interiorul Balcanilor de Vest”

EXCLUSIV // De ce vor fi alegerile prezidențiale din Republica Moldova o miză specială pentru Moscova: Rusia are nevoie de aliați, similar cazului Serbiei în interiorul Balcanilor de Vest
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ruslan Shalapuda

EXCLUSIV // La fel ca în cazul România, și în Republica Moldova, toamna anului 2020, va fi marcată de alegeri organizate într-un context dificil, reprezentat de pandemia de coronavirus. În cazul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, mizele geostrategice sunt mari, consideră analistul Dionis Cenușă. Federația Rusă este interesatăsă poată prin intermediul unui proces electoral să controleze guvernarea de la Chișinău, în condițiile în care a pierdut tot mai mult teren în state satelit, precum Belarus sau Armenia.

Analistul politic Dionis Cenușă:“Alegerile prezidențiale din acest an sunt importante pentru că vor seta tonul pentru alegerile parlamentare”

Analistul politic Dionis Cenușă a precizat pentru B1.RO că alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea totodată o miză politică internă deosebit de importantă: perspectiva alegerilor parlamentare anticipate:

“Alegerile prezidențiale din acest an sunt importante pentru că vor seta tonul pentru alegerile parlamentare, care mai degrabă vor fi anticipate și vor avea loc deja în 2020. Deci, pe lângă ocuparea funcției de președinte de țară, vorbim și despre viitoarea componență a parlamentului, în eventualitatea anticipatelor. Anticipatele sunt dorite de Socialiștii filorusi și PAS-ul europeist. În total aceste partide – care reprezintă o parte din guvernare și respectiv din opoziție – numără 51 deputați”, consideră Dionis Cenușă.

Acesta precizează că Rusia va încerca să intervină în sprijinirea candidatului socialist Igor Dodon, prin intermediul transferului de imagine, a unui potențial credit de împrumut sau prin promisiuni care vizează deschiderea pieței pentru produse moldovenești. Acest lucru s-ar realiza în condițiile în care Rusia va dori în continuare să facă din Republica Moldova un aliat în regiune:

“Cât privește Rusia, cea din urmă are nevoie de gueverne prietenoase în regiune. În general, din șase țări ale Parteneriatului Estic, Rusia are relații extrem de complicate cu două state – Ucraina și Georgia. Procesele democratice din Armenia rup relațiile clientelare, clădite anterior, dintre elita de la Yerevan și Moscova. Iar Azerbaijanul și Belarus sunt autocrații aflate în criză, în care puterea guvernanților se surpă, după cum demonstrează exemplul Belorus. Astfel, Moldova este unica țară din regiune, unde prin democrație eletorală încă pot fi alese partide pro-ruse capabile să influențeze procesul de luarea a deciziilor. Cu alte cuvinte, Rusia are nevoie de aliați, similar cazului Serbiei în interiorul Balcanilor de Vest. Din acest considerent, Rusia vrea și poate să influențeze alegerile prezidențiale prin susținerea președintelui Igor Dodon. Este folosit atât transferul de imagine, dar mai mult decât atât intervin „ajutoarele” oferite sub formă de un potențial credit de împrumut (200 milioane EUR) sau prin redeschiderea, foarte lentă și limitată, a pieței pentru anumite bunuri moldovenești”, mai precizează Dionis Cenușă.

Organizarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, o provocare în contextul pandemiei

Acesta subliniază faptul că organizarea alegerilor în contextul pandemiei va crea o serie de situații speciale, legate de dificultățile exercitării dreptului de votde către moldovenii care compun diaspora sau legate de corectitudinea procesului în anumite zone din Republica Moldova:

“Alegerile prezidențiale vor fi influențate foarte mult de situația pandemică din țară, dar și din statele cu diaspora moldovenească, deoarece unii votanți aflați în străinătate ar putea întâmpina obstacole de natură inedită la exercitarea dreptului de vot. În același timp, grupul votanților format din emigranți reveniți în țară ar putea fi cooptați de către opoziție, care acumulează sprijin în rândul cetățenilor nemulțumiți – in direcția unui vot de protest. Din acest motiv, Socialiștii și Igor Dodon ar putea caută modalități noi–vechi de a atrage voturi din regiunea transnistreană, unde votanții pot fi mituiți să voteze pentru forțe pro-ruse. Dacă din motive legate de pandemie, alegerile prezidențiale nu vor fi amânate (dacă este instituită stare de urgență), atunci atenția majoră va fi pe procesul de organizare a alegerilor”, consideră analistul Dionis Cenușă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție