Direcția de Sănătate Publică București va avea conducere militară. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății. Generalul Ionel Oprea, care a coordonat și Spitalul Județean Suceava în perioada stării de urgență, va prelua conducerea DSP București.
”Secretarul de stat general medic Ionel Paul Oprea va coordona Direcția de Sănătate Publică a municipiului București, în urma unei decizii a ministrului Sănătății Nelu Tătaru”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Nelu Tătaru l-a desemnat astfel pe l secretarul de stat col medic Ionel Paul Oprea să preia coordonarea activității DSP București până la remedierea deficiențelor constatate la nivelul acestei instituții.De asemenea, ministrul a cerut secretarului de stat și continuarea evaluării activității acestei instituții demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica.
Conducerea Spitalului Județean Suceava a fost militarizată la începutul lunii aprilie în condițiile în care unitatea medicală se transformase într-un adevăratfocar de coronavirus după ce aproape 100 de cadre medicale s-au infectat. Managerul a fost demis, dar conducerea nou instalată și-a dat demisia după numai o săptămână, astfel că s-a luat decizia instalării unei conduceri militare.
Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că a alocat DSP București peste 50 de milioane de lei pentrudecontarea testelor RT-PCR.
”Ministerul Sănătății a alocat Direcției de Sănătate Publică București peste 50,9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizare în centrele acreditate din Capitală. Pentru realizarea plăților este necesar ca reprezentanții DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanțare.
Menționăm că, o primă solicitare de acest fel a fost înregistrată de MS la începutul acestei săptămâni pentru suma de 1,7 milioane de lei. Pentru această sumă au fost depuse documente justificative. Ieri, 6 august 2020 a mai fost depusă o nouă solicitare pentru suma de peste 8, 1 milioane de lei pentru care se așteaptă documentele justificative.
Având în vedere aceste aspecte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut directorului general pentru asistență medicală și sănătate publică din cadrul MS, în subordinea căruia se află direcțiile de sănătate publică să înceapă de urgență demersurile pentru finanțarea solicitărilor și să ia măsurile necesare pentru urgentarea finanțării activității de testare de la nivelul unităților medicale din Capitală”, se arată în comunicatul citat.
Aducerea unei conduceri militare la DSP București vine în contextul în care Direcția a ajuns subiectul unor controverse după ce jurnaliştii de la Digi 24au sunat în direct, în prezenţa lui Raed Arafat, iar DSP a răspuns abia după o jumătate de oră. Cel puțin șase încercări la cele trei numere de telefon puse la dispoziție de DSP București, s-au încheiatfie cu ton de „ocupat”, fie cu vocea unui robot. După aproximativ o jumătate de oră a răspuns, într-un final, cineva: ”Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.
Experimentul a fost făcut în contextul în care mai multe persoane s-au plâns că nu ajunge să vorbească cu medicii DSP, așa cum prevede procedura.
O surpriză neplăcută a avut și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Asta pentru că a sunat la DSP Bucureşti şi nui-a răspuns nimeni. Tătaru a anunţat că Direcţiile de Sănătate Publică vor primi centrale la care să răspundă în timp util apelurilor. Doar că, o astfel de centrală a fost primită deja de DSP Bucureşti şi de atunci lucrurile nu s-au schimbat.