CORONAVIRUS | Studiu: Aproximativ 30% dintre persoanele infectate cu Covid-19 nu au prezentat niciun simptom (VIDEO)

CORONAVIRUS | Studiu: Aproximativ 30% dintre persoanele infectate cu Covid-19 nu au prezentat niciun simptom (VIDEO)
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Persoanele infectate cu coronavirus poartă niveluri similare ale agentului patogen în nas, gât și plămâni, indiferent dacă au sau nu simptome, a arătat joi un nou studiu din Coreea de Sud. Totodată, potrivit acestuia, aproape 30% dintre persoanele infectate cu Covid-19 nu au prezentat niciun simptom.

Purtătorii COVID-19 asimptomatici au încărcături virale mari

Lucrarea, publicată în JAMA Internal Medicine, este o importantă linie biologică de dovezi în sprijinul ideii că purtătorii asimptomatici pot răspândi COVID-19, scrie channelnewsasia.com.

Până acum, experții s-au bazat pe deducerea răspândirii asimptomatice atunci când oamenii contractează virusul fără contact cu un purtător cunoscut.

O echipă de cercetători condusă de Seungjae Lee la colegiul de medicină al Universității Soonchunhyang a analizat probele prelevate între 6 și 26 martie de la 303 de persoane izolate într-un centru din Cheonan, în urma unui focar în rândul unui grup religios dintr-un alt oraș.

Grupul a variat între persoane de 22 și 36 de ani și două treimi erau femei. Din total, 193 au fost simptomatice și 110 au fost asimptomatice.

Aproximativ 30% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciun simptom

Dintre cei care au fost inițial asimptomatici, aproximativ 30% din total, 89 nu au dezvoltat simptome deloc.

Toate probele au fost prelevate la intervale regulate, după a 8-a zi de izolare, și au returnat valori comparabile ale materialului genetic al virusului din căile aeriene superioare și inferioare.

Perioada mediană necesară pentru ca pacienții să revină la testele negative a fost marginal mai mică pentru pacienții asimptomatici, comparativ cu simptomaticele: 17 și, respectiv, 19,5 zile.

Autorii au scris că descoperirile lor „oferă plauzibilitate biologică” la rapoartele de transmitere asimptomatice. Dar au adăugat că studiul lor a analizat doar cantitatea de material genetic viral prezent și nu a încercat să urmărească subiecții pentru a vedea dacă asta se traduce prin răspândirea virusului infecțios.

Arafat, despre asimptomatici: „Au virusul și transmit”

Reamintim că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că deși multă lume susține că asimptomaticul este un om sănătos care nu transmite virusul, adevărul este cu totul altul.

„Nu! Asimptomaticul are virusul și transmite și sunt multe studii la acest moment. Cel puțin câteva din ele le-am primit de la un coleg din Statele Unite, medic implicat direct în tratamentul pacienților cu COVID. Toate studiile avertizează asupra faptului că asimptomaticii transmit. Unul din studii spune că asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”, a declarat Arafat.

”Dacă 70-80 la sută din populație respectă regulile și știu că trebuie să-i apere pe ceilalți și să se apere pe ei, dacă rămâne un procent care nu respectă și acest procent circulă, nu poartă mască, acest procent va afecta pe restul oamenilor (…). A fost o discuție care a indus foarte multă lume în eroare – discuția pe asimptomatic”, a adăugat el.

Ce înseamnă pacient asimptomatic

Pacienții asimptomatici sunt cei care nu manifestă, sau manifestă foarte puțin, boala. Asta nu înseamnă că ei nu sunt infectați și că nu pot transmite și altora virusul.

În cazul Covid-19, unii oameni, în special cei tineri sau cei care nu au și alte afecțiuni, pot să nu dezvolte simptome sau să fie vorba despre simptome foarte ușoare. Alții dezvoltă simptome după multe zile de când au fost infectați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`