Ce este nitratul de amoniu, compusul chimic care a provocat explozia din Beirut. La ce se folosește?

Ce este nitratul de amoniu, compusul chimic care a provocat explozia din Beirut. La ce se folosește?

Capitala libaneză Beirut a fost zguduită marți seară, de o explozie care a ucis cel puțin 100 de persoane și a rănit alte mii. Primul ministru al țării, Hassan Diab, a declarat că explozia a fost cauzată de aproximativ 2.700 de tone de azotat de amoniu depozitate în apropierea portului de marfă al orașului.

Ce este nitratul de amoniu, compusul chimic care a provocat explozia din Beirut

Nitratul de amoniu are formula chimică NH₄NO₃. Produs sub formă de pelete mici poroase, sau „prills”, este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte din lume.

De asemenea, este componenta principală în multe tipuri de explozibili minieri, unde este amestecată cu ulei de combustibil și detonată de o sarcină explozivă.

Nitratul de amoniu nu arde de la sine.

În schimb, acționează ca o sursă de oxigen care poate accelera arderea altor materiale.

Produsele cu azotat de amoniu asigură un aport mult mai concentrat de oxigen decât aerul din jurul nostru. Acesta este motivul pentru care este eficient în explozivii minieri, unde este amestecat cu petrol și alți combustibili, scrie scientificamerican.com.

La temperaturi destul de ridicate, însă, azotatul de amoniu se poate descompune violent de la sine. Acest proces creează gaze, inclusiv oxizi de azot și vapori de apă. Această eliberare rapidă de gaze este cea care provoacă o explozie.

Descompunerea azotatului de amoniu poate fi declanșată în cazul în care se produce o explozie acolo unde este depozitat, dacă există un incendiu intens în apropiere. Acesta din urmă este ceea ce s-a întâmplat în explozia de la Tianjin din 2015, care a ucis 173 de persoane după ce substanțele chimice inflamabile și nitratul de amoniu au fost depozitate împreună la o fabrică de chimicale din estul Chinei.

Deși nu se știe sigur ce a provocat explozia din Beirut, materialele din incident indică faptul că ar fi putut fi declanșat de un incendiu, vizibil într-o secțiune a zonei portuare a orașului înainte de explozie.

Este relativ dificil pentru un incendiu să declanșeze o explozie de nitrat de amoniu. Incendiul ar trebui să fie susținut și limitat în aceeași zonă cu prilejurile de azotat de amoniu.

Mărturiile supraviețuitorilor exploziei din Beirut

Poporul libanez este în doliu și își plânge victimele exploziei de marți, care a ucis peste 130 de oameni, a rănit mai mult de 5000 și a distrus Beirutul. Unda deflgrației a fost resimțită la sute de kilometri distanță, până în Cipru.

Spitalele sunt copleșite de numărul mare de răniți. Unul dintre ele a fost grav avariat, iar pacienții evacuați pe un câmp din apropiere și tratați în aer liber.

Ceea ce nu se poate măsura însă este durere supraviețuitorilor, celor care și-au pierdut persoanele dragi în suflul exploziei, a celor care încă speră să îi găseacă încă în viață printre dărâmături sau a celor care au rămas mutilați.

După ce și-au văzut moartea cu ochii, câțiva dintre supraviețuitori și-au găsit puterea să povestească ce li s-a întâmplat.

„Beirutul, așa cum îl știam a dispărut, iar oamenii nu vor putea să își reia viața de la capăt. Este iadul pe pământ. Cum vor supraviețui oamenii? Ce vor face?” a spus Amy, învinovățind oficialii pentru lipsa de responsabilitate și „prostia”.

Mohamed Khalifeh, fost ministru al Sănătății, era acasă în momentul exploziei, dar s-a grăbit la un spital pentru a ajuta la tratarea răniților.

„Am strigat membrilor familiei mele să aibă grijă, am crezut că e un cutremur și imediat totul s-a prăbușit.Am scăpat ca prin minune. I-am lăsat pe cei dragi și am plecat spre spital pentru a salva vieți. Ne aflăm într-o situație foarte proastă din punct de vedere economic, există un deficit de materiale medicale, n-avem aproape nimic. Nu știu cum reușim să facem față. Nu există cuvinte care să descrie dezastrul”, și-a amintit el, potrivit Aljazeera.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`